1 tip die nabestaanden veel stress scheelt (dus geef hem door)

Confronterend maar waar

 

Ik denk dat jij, net als iedereen, niet graag nadenkt over je eigen dood. Toch blijf ik er af en toe over schrijven. Omdat ik het belangrijk vind de dood niet dood te zwijgen. En, in dit geval: omdat jijzelf en je nabestaanden ermee geholpen zijn.

Nabestaande ben je zelf ooit, en laat je ook ooit achter. Dus: lees de tip, en geef hem door.

Een hartelijke groet!

 

Een tip die nabestaanden veel stress scheelt

Veel te doen in weinig tijd, en dat terwijl je kwetsbaar bent

Als iemand overlijdt, is er altijd veel te doen. Veel te regelen in een korte tijd, en een zee aan emoties. Ongeacht of je het overlijden zag aankomen.

Één horde in die intensieve week

Van mijn vriend de uitvaartondernemer (Wouter de Jonge, ik vertel wel vaker over hem) leerde ik iets, dat ik vandaag met jou deel. Hij vertelde mij dat er in de kleine week tussen iemands overlijden en het afscheid altijd één bottleneck is, één horde die de nabestaanden veel stress oplevert en waarna, als dat eenmaal geregeld is, de overige regeldingen vaak wel goed komen. Die horde is: de adressenlijst.

De adressenlijst als grootste stressfactor

De grootste stressfactor bij het regelen van een afscheid is de adressenlijst. Wie moet er een kaart krijgen, en waar wonen die mensen? Hebben we hun adres wel, en is het up to date? Het op orde maken van de adressenlijst kost nabestaanden ongelooflijk veel tijd. En omdat er weinig tijd is en ze kwetsbaarder zijn dan normaal, levert het ze ook veel stress op.

De tip van vandaag: leg de adressenlijst alvast klaar, en werk hem af en toe bij

De tip van vandaag is dan ook: als je íets wilt doen om je eigen afscheid voor te bereiden, als je de stress voor je nabestaanden enigszins wilt verminderen, als je het hen graag makkelijk maakt: maak dan een lijst van de mensen waarvan je wilt dat die op de hoogte worden gesteld van je overlijden, en hun adres. En werk die lijst af en toe bij.
adressenboek, pen en bril

Gaat dat je te ver? Heel begrijpelijk. Geef dan tenminste deze tip door.

Hoogstwaarschijnlijk ben je niet van plan binnenkort te overlijden (maar goed, wie wel?) en ben je niet van plan deze tip op te volgen. Dat begrijp ik wel, hopelijk is het namelijk nog lang niet nodig. Maar dan weet je nu in ieder geval wel wat ‘de’ bottleneck is in de week na iemands overlijden, en kun je deze tip op een gepast moment doorgeven.

De nabestaanden zullen je dankbaar zijn.

Lees ook:

3 acties die je nabestaanden je in dank zullen afnemen
3 tips voor het schrijven van een condoleancekaart
Wat je beter niet kunt zeggen tegen iemand in rouw (en wat dan wel)

Vind je deze tip nuttig? Heb je zelf ook een tip?

Laat hieronder een reactie achter en verrijk mij en je medelezers met je inzichten. Ik ben echt benieuwd naar je ervaringen.

Contact

Sophie Looijestijn
Moment van Betekenis
 
sophie-profielfoto-rond
071 833 0008
welkom@momentvanbetekenis.nl