24 manieren om dierbaren bij je bruiloft te betrekken

De casus: je baalt dat je maar twee getuigen ‘mag’.

Je gaat trouwen of anderszins je liefde vieren (je weet inmiddels dat ik met ‘trouwen’ niet per se het wettelijke vastleggen bedoel) en je wilt mensen bij de dag betrekken. Je baalt je dat je maar twee getuigen mag vragen omdat meer mensen je bijzonder lief zijn.

Je zoekt een manier om dierbaren een rol te geven op jullie dag, maar om nou iedereen te laten speechen… Niet iedereen voelt zich daar prettig bij. Bovendien zit er een maximum aan het aantal speeches dat je gasten kunnen verdragen.

Maar wat kun je dan doen om dierbaren bij je bruiloft te betrekken?

Hoe kun je dierbaren laten voelen dat ze belangrijk voor je zijn? Je wilt ze toch het liefst een bijzonder plekje geven!

Ik help je.

Hieronder lees je 24 manieren om je dierbaren bij je bruiloft te betrekken. 

Dit brainstormlijstje maakte ik gebaseerd op mijn ervaringen als bruid, als bruiloftsgast en als ceremoniemaker. Soms geef ik een voorbeeld bij de tip of vertel ik er een verhaaltje bij.

De opbouw

Omdat 24 tips best veel is (ook nog eens met anekdotes tussendoor!) heb ik de tips onderverdeeld in categorieën. Het is een beetje willekeurig hoor, maar dit is de indeling:

 1. Samen dingen uitzoeken
 2. Mensen symbolisch bij je dragen
 3. Mensen hun talent inzetten
 4. Bedenk-jij-maar-iets-leuks-klusjes
 5. Praktische klusjes
 6. Tijdens de ceremonie

Ik geef expres veel details en voorbeelden zodat je ziet wat er allemaal kan. De lijst is niet uitputtend. Als je eenmaal in de juiste mindset bent, krijg je vanzelf nog meer ideeën hoe aan bepaalde dingen een bijzondere betekenis te geven.

Disclaimer

Misschien vind je sommige tips wel open deuren of een te traditioneel beeld van trouwen geven. Bijvoorbeeld als het gaat om toeters en bellen rond het uitzoeken van de outfit, iemand die een mooie auto bestuurt, of samen met vriendinnetjes een proefkapsel doen. Daarover wil ik graag het volgende kwijt.

We willen allemaal graag authentiek zijn, iets unieks neerzetten dat echt bij ons past. Dat is ook helemaal waar ik met Moment van Betekenis voor sta: op maat gemaakte ceremonies die echt zijn en persoonlijk, en die diepgang hebben.

Maar.

Soms zijn traditionele dingen gewoon leuk. Zoals mijn Maarten zei toen we gingen samenwonen en ik me bezwaard voelde omdat ik op jonge leeftijd toch wel echt behoorlijk burgerlijk werd: burgerlijk is niet voor niets burgerlijk. Veel mensen doen het, dus veel mensen voelen zich er prettig bij. Er zal heus iets waardevols in zitten.

Zo ook: cliché is niet voor niets cliché. Cliché kan ook gewoon best leuk zijn. Een traditionele invulling van je huwelijk mag gewoon. Niet als verplicht nummertje omdat je de gedachte niet lost kunt laten ‘dat het zo hoort’, wel als het goed doordacht is en gewoon leuk, waardevol of passend is!

‘Oké, genoeg diplomatieke gewauwel, kom nou maar op met die tips!’

1) Samen dingen uitzoeken

Als je samen met vriend(inn)en of familieleden iets gaat regelen of uitzoeken dat bij de bruiloft hoort, geeft dat een gevoel van verbondenheid en bijzonderheid. Je gaat met hen en met niemand anders. Het is een leuk uitje en geeft jullie een fijne gezamenlijke herinnering. Bovendien is het een unieke gelegenheid! Dus een hele eer om mee te mogen maken.

1. Samen je outfit uitzoeken

(Ik zeg expres ‘outfit’ omdat niet iedereen blij wordt van een grote witte bruidsjurk of per se in pak wil trouwen.)

Mijn Maarten ging zijn trouwpak uitkiezen met zijn twee broers en zijn moeder. Ik vond het een coole symboliek om voor je trouwt nog één keer ouderwets met mama te shoppen. Ikzelf heb overigens mijn trouwjurk op een vrijdag tien minuten voor sluitingstijd helemaal alleen en spontaan gescoord in een winkeltje aan het foute eind van de winkelstraat in Leiden. (Dit om aan te geven dat dit onderdeel beslist geen must is voor een geslaagde dag.)

2. Samen ‘het’ kapsel uitproberen bij de kapper

Ik deed dat met twee vriendinnetjes van vroeger en, samen met het echte kapsel op diezelfde plek vijf maanden later, heb ik daar bijzonder dierbare herinneringen aan. Er zijn geen foto’s van maar (of juist daarom) het voelde heel intiem.

3. Samen het bruidsboeket uitzoeken of ophalen

Vanuit de etiquette gezien heurt geloof ik de bruidegom het boeket uit te kiezen en op te halen, maar ach…

2) Mensen symbolisch bij je dragen

Je kunt mensen heel dichtbij je dragen door een kledingstuk, sieraad of accessoire dat met hen verbonden is, de hele dag aan te hebben. Dus iets dat van hen is, je ooit van hen gekregen hebt of dat jullie samen uitgezocht hebben. NB) Dit is ook mooie manier om een overleden dierbare op je trouwdag bij je dragen.

4. In bepaalde kledingstukken

De sluier die je peettante je aanbood, de trouwjurk van je moeder, het trouwpak van je vader, schoenen die je samen met je beste vriend uitzocht, ondergoed dat je vriendinnenclub je cadeau gaf, … alles kan een bijzonder verhaal hebben!

Mijn Maarten droeg op onze bruiloft een vest, das en pochet dat zijn oma had betaald. Dat voelde als een leuke en bijzondere bijdrage, en we weten het dus nog!

5. In bepaalde sieraden

Oorbellen, ketting, armband, ring, … Zegelring, dasspeld, horloge, …

6. In bepaalde accessoires

Das, vlinderdas, riem, zakdoek, haarklem, manchetknopen, …

Mijn schoonmoeder heeft voor mij als bruid speciaal een zakdoek met een kanten randje laten maken. Samen met mijn lipgloss waren dat de enige twee items die mijn getuige de hele dag voor mij moest dragen. De zakdoek heb ik nog steeds. Wie weet aan wie ik hem nog ga uitlenen of geven!

Ander voorbeeld: Toen een bevriend homostel van ons trouwde, had de één een das en de ander een vlinderdas van dezelfde stof aan. Beide dassen waren gemaakt door hun beste vriendin.

3) Mensen hun talent inzetten

Voor deze en de volgende tips geldt dat je je misschien bezwaard voelt om mensen te vragen je te helpen. Of het nou gaat om ‘stomme klusjes’ achter de scherm, of meer zichtbare en eervolle taken: misschien ben je bang dat je ze opzadelt met klussen die veel tijd en energie kosten.

Herkenbaar? Knoop dit dan goed in je oren: mensen doen het graag! Ze vinden het juist leuk om een steentje bij te dragen aan jullie dag. Het zijn jullie dierbaren hé, ze zijn jullie goed gezind!

Je kunt natuurlijk wel benoemen dat je je een beetje bezwaard voelt om het te vragen en dat ze echt nee mogen zeggen, maar blijf daar niet te lang in hangen. Geef ze ook juist de ruimte om er voor jullie te zijn. Ook dat is een hele eer.

7. Edelsmidtalent: misschien wil jij wel onze trouwringen maken?

8. Naaitalent: vind je het leuk om mijn trouwjurk te maken? (Ik betaal natuurlijk al je materiaal.)

Mijn studiegenoot trouwde in een jurk die haar moeder helemaal met de hand had gemaakt. Hoe cool is dat! (En hoe spannend voor die moeder, want stel dat het mislukt?! Wat een vertrouwen krijg je dan niet van je dochter!)

9. Make-uptalent: wil jij de bruid opmaken?

10. Draaitalent: wil jij DJ zijn op ons feestje?

11. Vormgevingstalent: wil jij onze uitnodiging / menukaartjes / naambordjes ontwerpen?

Of de lay-out van het ceremonieboekje op je nemen?

Mijn tante, die kunstenares is, had voor de bruiloft van mijn neef een paneel gemaakt met de tafelschikking erop. Het stond op een schildersezel bij de ingang van de eetzaal en was, behalve functioneel, bijzonder mooi, en superpersoonlijk! Het was leuk om te merken hoe ze haar best had gedaan.

12. Muzikaal talent: wil jij (samen met je band/ koor/ orkest) voor ons zingen/spelen?

Degene die onze huwelijksceremonie leidde, zei het van te voren al en kreeg echt gelijk: live muziek maakt echt een verschil.

De muzikale bijdragen van onze vrienden en familie hebben inderdaad een onvergetelijke indruk op ons achtergelaten. Die prachtige liefdesliederen tijdens en na de ceremonie. Mijn moeder en schoonpa die samen met mijn vriendinnetjes een gelegenheidskoortje vormden en meerstemmig een Ierse zegen zongen. Hoe ze daar zo schattig op een rijtje stonden. Ik word er weer helemaal warm van als ik eraan terugdenk.

Mijn vriendin Marietje zong 'I am the dreamer' van Ilse de Lange. Beetje gek om even tussendoor reclame te maken, maar je kunt haar dus inhuren! Ze zingt supermooi. Zie ook www.madlienmarietje.nl

Mijn vriendin Marietje zong tijdens onze borrel ‘I am the dreamer’ van Ilse de Lange. Beetje gek om even tussendoor reclame te maken, maar je kunt haar dus inhuren! Alle onze bruiloftsgasten herinneren zich haar ook: ‘Marietje, weet je wel, die zo mooi zong op onze bruiloft. Oh ja, die!’ Zie ook www.madlienmarietje.nl

4) Bedenk-jij-maar-iets-leuks-klusjes

Als je wel graag iets wil, maar het maakt niet zoveel uit hoe dat precies gaat, of je laat je graag verrassen, dan kan het heel leuk zijn om mensen gewoon een taak te geven en wat budget (je wilt ze natuurlijk niet op kosten jagen) met de opdracht: “Regel jij het maar, we hebben er alle vertrouwen in.” Zo geef je iemand de vrijheid om, binnen kaders die je zelf kunt stellen, iets leuks voor jullie te bedenken of te regelen. Een bijzondere eer!

13. De bloemen voor de dag uitkiezen

En er, samen met een paar andere vrijwilligers, boeketten van laten maken op de avond van te voren of de ochtend zelf.

14. Het gastenboek of een creatieve variant daarvan regelen

Een receptieboek laten kopen of, als je iets anders wilt, bijvoorbeeld een mooi fotoboek waar mensen iets kunnen schrijven bij een foto die ze mooi vinden.

Als je zoiets delegeert, kunnen er ook lekker gekke dingen gebeuren. Zo hadden onze getuigen bedacht om onze gasten hun naam op een plaat van plexiglas te laten frezen. Waarom in vredesnaam?! Omdat we als bruidscadeau een grote eettafel kregen. En die plaat met de namen van al onze dierbaren hangt nu voor altijd onder onze eettafel. (Cool hé!)

15. Iets leuks bij jullie aankomst en/of vertrek

Bijvoorbeeld als jullie na de huwelijksvoltrekking naar buiten komen (of juist ergens naar binnen gaan), of aan het einde van de avond als jullie vertrekken. Rijst (maar dat mag niet meer in Nederland geloof ik), bellenblaas, confetti, een sterretjeshaag. Ballonnen of zo´n wenslampion oplaten, duiven laten wegvliegen, …

16. Iemand (ludieke) corsages laten bedenken, regelen of knutselen

Zo werden op de bruiloft van mijn broer allerlei verschillende buttons uitgedeeld. Ze hadden verschillende kleuren zodat je kon kiezen welke het beste bij je outfit paste. Functioneel, origineel, en smaakvol!

17. Tip tussendoor: saamhorigheidsgevoel onder dierbaren creëren door ze herkenbaar anders te maken dan de andere gasten

Corsages geven mensen het fijne gevoel dat ze VIP zijn. Behalve met corsages kun je zo’n saamhorigheidsgevoel ook creëren door bepaalde mensen iets hetzelfde te laten dragen: alle betekenisvolle mannen dezelfde kleur das, alle betekenisvolle vrouwen dezelfde (kleur) jurk (net als in Hollywoodfilms!), …

5) Praktische klusjes

Het is altijd handig om mensen te hebben die hand- en spandiensten kunnen verrichten. En nogmaals: nee het is niet stom om mensen te vragen. Sterker nog, het kan heel verbindend werken, zoals blijkt uit het volgende verhaal.

Maarten en ik zijn getrouwd bij mijn ouders in de tuin, in Zwitserland waar ik vandaan kom. Twee dagen van te voren waren onze families en getuigen al aanwezig. In de gang hing een onwijze excel-intekenlijst met alle klusjes die gedaan moesten worden. Samen hebben ze alles klaargezet en voorbereid: tenten opgezet, tafels uitgeklapt, glazen, borden en bestek opgestapeld, wijnflessen gesleept, boeketjes gemaakt, ballonnen opgeblazen, slingers opgehangen. Na afloop van die twee dagen, de avond voor de bruiloft, zijn we met elkaar pizza gaan eten en wat mijn vader toen zei, zal ik nooit vergeten. Hij zei: die bruiloft kan niet meer kapot. Het kan morgen stormen en alle tenten kunnen wegwaaien: wat wij hier met elkaar hebben meegemaakt, dat pakt niemand ons ooit meer af.

Praktische voorbereiding is echt leuk, bijzonder, en ook nog eens goed voor de bonding.

Samen praktische klusjes doen is leuk, gezellig, ook nog eens goed voor de bonding.

Samen praktische klusjes doen is leuk en bijzonder…

samen praktische klusjes doen is leuk en bijzonder

…en goed voor de bonding

18. Mensen bepaalde onderdelen van de locatie laten versieren

De eettafels, de ruimte van de ceremonie, de stoelen, het pleintje waar jullie gaan proosten

19. Mensen betrekken bij het printen, knippen of neerzetten van dingen

Het maakt niet uit als het een stom klusje is: een handje helpen is gewoon leuk.

Zo heeft Oma bij onze bruiloft 75 besteksetjes in servetten zitten draaien. Ze zat daar heel braaf en relaxed op het terras haar taakje te vervullen. Dat is nog steeds één van mijn lievelingsfoto’s:

het maakt niet uit wat je precies doet, bijdragen is gewoon leuk

Het maakt niet uit wat je precies doet, bijdragen is gewoon leuk.

20. Iemand vragen de bruidsauto te besturen

Ik kan je vertellen: dat is een heel intieme taak! Want die zeldzame momenten dat het bruidspaar alleen is, zit de chauffeur er als enige bij.

21. Iemand vragen cadeautafel- of gastenboekbeheerder te zijn

Om te zorgen dat alle cadeautjes een briefje krijgen waarop staat van wie het is. Om te zorgen dat zo veel mogelijk mensen het gastenboek tekenen.

6) Tijdens de ceremonie

Over wat je allemaal tijdens de ceremonie voor betekenisvols kunt doen, kan ik een zelfstandig artikel of zelfs een boek schrijven! Dus hier alleen een paar suggesties:

22. Laten oplopen bij de opening

Als bruidsmeisje of –jongetje, als moeder die haar zoon weggeeft of vader die zijn dochter brengt

23. Het woord of anderszins de aandacht geven

Het woord geven om een gedicht of stuk tekst voor te dragen of een speech te houden.

Laten optreden met muziek of dans

24. Een rol geven met de ringen

Bijvoorbeeld één of twee personen de ringen laten bewaren tot het moment suprême, en/of ze laten brengen. Zo gaf mijn moeder tijdens de ceremonie Maarten de ring die hij bij mij om zou doen, en mijn schoonvader mij de ring voor Maarten. Het voelde als een bevestiging ze achter onze beslissing stonden.

Als je je gasten in de ceremonie wilt betrekken, kun je ook een ‘ringwarming’ doen. Voorafgaand aan het uitwisselen van de ringen als bruidspaar laat je ze dan door de menigte gaan. Je kunt dan aan alle gasten vragen er een goede wens of positieve gedachte in te ‘stoppen’, zodat je de ringen, als het ware geladen met de liefde en van je dierbaren, daarna bij elkaar omdoet. En dan draag je de dierbaren de rest van je leven ook bij je in die ring.

25. t/m 1001…

Hopelijk is mijn punt duidelijk: je kunt echt van alles doen en bedenken om je dierbaren een speciaal plekje te geven of op rond jullie dag. Je hebt nu een goede basis en inspiratie om vooral lekker zelf verder te denken.

Dus:

Je kunt dierbaren op allerlei manieren een bijzondere rol geven op of rond je bruiloft:

 • Door ze mee te nemen dingen uitzoeken
 • Door ze symbolisch bij je te dragen in kleren, sieraden of accessoires
 • Door hun specifieke talenten in te zetten
 • Door ze de vrijheid te geven zelf iets grappigs of leuks te bedenken
 • Door ze praktische hand- en spandiensten te laten verrichten
 • Door ze een rol te geven in de ceremonie

Zo heeft iedereen die belangrijk voor je is, een speciaal plekje op je bruiloft.

Heb jij nog een tip, een voorbeeld, een leuke anecdote?

Laat hieronder een reactie achter. Je medelezers en ik zijn benieuwd naar je verhaal.

 

 

Contact

Sophie Looijestijn
Moment van Betekenis
 
sophie-profielfoto-rond
071 833 0008
welkom@momentvanbetekenis.nl