3 tips om stomme voorstelrondjes nuttig en leuk te maken

Voorstelrondjes stom? Zo leuk je ze op

Als student had ik een bijbaan als docent eindexamentraining. In sessies van drie dagen, tien uur per dag, stoomde ik eindeloze groepen scholieren klaar voor hun eindexamen Duits.

Van mijn baas had ik een trucje geleerd om op de eerste dag het ijs een beetje te breken en om de scholieren uit elkaar te kunnen houden: hen vragen waar ze een kick van krijgen. Zo zal ik nooit het meisje vergeten dat een kick kreeg van (!) haar profielwerkstuk. Ze schreef het over Coco Chanel en vond deze vrouw heel inspirerend.

Deze truc van de kick en een paar andere tips leg ik hieronder uit. Denk je aan mij bij het volgende voorstelrondje?


Ken je die momenten dat je je kort moet voorstellen in een grote groep?

Vaak draait iedereen naam, beroep en wat andere dingen af. 

Iedereen zegt ongeveer hetzelfde, of teveel om te onthouden. Het is saai en duurt te lang. Voor je gevoel verdoe je je tijd. De toegevoegde waarde lijkt nihil.

Jammer als het zo gaat, want in die groep zitten misschien wel heel interessante of leuke mensen! En jullie zitten daar met zijn allen dus je moet waarschijnlijk samen iets gaan doen.

Hoe maak je een voorstelrondje niet stom en saai, maar juist nuttig en leuk?

Het idee achter zo’n rondje

Wat is nou eigenlijk het doel van een voorstelrondje?

Je zit in een groep. Of het nou in werk- of privécontext is: jullie gaan samen iets doen.  Een heidag, een bijeenkomst van de buurtvereniging, brainstormen over een reorganisatie. Er moet een groepsgevoel komen, maar jullie kennen elkaar niet.

Het doel van het voorstelrondje is dus:

  • elkaar een beetje leren kennen (het vlees in de kuip verhaal)
  • en de sfeer er een beetje in krijgen.

Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Hoe zorg je dat er met weinig woorden een goede sfeer ontstaat en je ook nog iets nuttigs deelt?

3 tips om een voorstelrondje nuttig en leuk te maken

Deze tips kun je meegeven aan de deelnemers als je zelf de spelleider bent, maar dat ben je natuurlijk niet altijd. Je kunt ze ook gewoon als deelnemer inzetten. De anderen zullen dan in ieder geval onthouden wat jij gezegd hebt, en wie weet je voorbeeld volgen.

1) Vertel iets waar de anderen wat aan hebben

Om een voorstelrondje nuttig te maken, moet er informatie boven water komen waar de groep wat aan heeft in het gezamenlijke doel van die dag.

Voordat je het woord neemt, moet je dus goed nadenken a) wat gaan we hier vandaag nou eigenlijk doen en b) wat heb ik in huis om daaraan bij te dragen?

Pas je verhaal dus aan het publiek en de situatie aan. Zo vertel je iets waar de anderen wat aan hebben.

Bijvoorbeeld, in privécontext: 

Het voorstelrondje is met de buren. Wat is nuttig voor hen om te weten over hun buurman of -vrouw?

  • Dat je handig bent in klussen en graag mensen helpt
  • Dat je goed bent in maaltijden improviseren en graag meedenkt over wat je met één ei en een tros druiven kunt
  • Dat je ’s nachts werkt dus overdag pakketjes kunt aannemen
  • Dat je vier keer per dag met je hond gaat lopen en zo de hele buurt in de gaten houdt.

Ik noem maar wat.

2) Vertel iets over jezelf (ja, echt iets over joú)

Het wordt saai als iedereen hetzelfde vertelt. Maar geen mens is hetzelfde. Door iets persoonlijks te vertellen, vertel je per definitie iets anders dan de anderen. Het is ook iets ‘echts’. En echt is nooit saai. Je stelt je weliswaar een beetje bloot en dat is spannend. Maar je vangt ook mensen hun aandacht. Bovendien zullen ze beter onthouden wat je vertelt.

Vertel dus iets persoonlijks en echts, iets dat typisch ‘jij’ is.

Bijvoorbeeld, in werkcontext:

  • Wat jij heel goed kunt, waar collega’s jou om advies voor komen vragen (spellingcheck, mooie lay-out maken, out-of-the-box-oplossing voor complexe problemen)
  • Of juist een eigenaardigheid waar mensen altijd een beetje om moeten lachen. (We houden het positief, zie volgende tip. En zelfspot is altijd goed.)

Ik sta bijvoorbeeld bekend om mijn gebruik van kleurtjes en kleurcodes voor van alles en nog wat. Ik vind dit gewoon heel handig, maar studiegenoten en collega’s moeten hier vaak toch een beetje om lachen.

3) Vertel waar je blij van wordt

Mensen houden niet van chagrijnige mensen. En zeuren is killing voor de sfeer. Als je daarentegen iets vertelt waar je blij van wordt, ga je vanzelf stralen. En een stralend mens is leuk om naar te kijken. Mensen gaan dan vanzelf ook beter luisteren.

Door iets blijs te vertellen, draag je dus niet alleen bij aan een positieve sfeer, mensen onthouden ook beter wat je zegt.

Vertel dus, behalve iets nuttigs over jou, ook iets waar je blij van wordt of waar je een kick van krijgt.

Bijvoorbeeld:

  • In werkcontext: Waarom je je werk zo leuk vindt. Een concrete situatie waarin jij dacht: “Yessss! Dat hebben we maar mooi gefixt.”
  • Of, in privécontext, iets wat jou gelukkig maakt, waar je van geniet. De geur van een zelfgemaakte cake, een mooie actie op het sportveld.

Dus:

Wil je een voorstelrondje nuttig en leuk maken, dingen zeggen die blijven hangen en die bijdragen aan een goede teamsfeer?

  • Bedenk wat nuttige informatie zou zijn gezien de context en geef die over jezelf. Dat is handig voor jullie gezamenlijke doel die dag.
  • Vertel iets ’typisch jij’. Persoonlijke anekdotes zijn nooit saai.
  • Vertel waar je blij van wordt. Dat geeft het geheel een vrolijke noot en daar worden anderen ook weer blij van.

Uiteraard kun je deze dingen combineren. Soms kun je zelfs de drie vliegen in één klap vangen.

Heb je hier wat aan?

Heb je mijn deze toegepast, heb je ervaringen of zelf ook tips om een voorstelrondje op te leuken? Laat hieronder een reactie achter, mail of bel me. Ik vind het leuk om van je te horen.

Smaakt dit naar meer?

Vond je deze tips goed? Wil je wel deze kant op met je toespraak maar weet je niet zeker of dat in je eentje lukt? Geen probleem: ik ben er om te helpen. Op basis van jaren ervaring bied ik verschillende pakketten speechhulp, voor ieder wat wils: opstarthulp met een telefonische brainstormsessie, het reviewen van een tekst die je al schreef, het hele schrijfproces begeleiden of live oefenen: alles kan.

9 reacties

  1. Lezeres Rachelle reageerde per mail en ik mag haar reactie hier plaatsen:

    “Ha Sophie,
    Over die voorstelrondjes, super leuke tips!
    Ik doe vaak de popcorn-methode, niet braaf het rondje af – maar mensen poppen als ze daar zin in hebben. Geeft in het begin een soort ongemakkelijk gevoel, maar dan breekt het ijs wel snel 🙂
    Groet!
    Rachelle”

    Fijn! Nog een tip om een voorstelrondje niet saai en voorspelbaar, maar speels en spontaan te maken. Dank je wel Rachelle!

  2. Nog niet zo lang geleden moest ik werken met een selectie uit een team van leerkrachten die elkaar wel kenden maar door een fusie ook enkele mensen uit de groep niet of niet zo goed. (6 mensen in totaal).
    Het voorstelrondje wil de anders aanpakken dan te doen gebruikelijk. Daarom heb ik gevraagd om iemand te kiezen uit de groep en aan ons voor te stellen. Om het ijs te breken deed ik dat eerst met mijn medetrainer. We hadden het niet geoefend om het zo natuurlijk mogelijk te houden. Deze manier gaf zulke mooie momenten, er werd gelachen maar mensen waren ook ontroerd en verrast hoe de ander hen zag. Het was heel persoonlijk en zo ontstond direct een mooie en betrokken sfeer.

    1. Dag Leonieke,
      Dank je wel voor deze toevoeging! Nuttig en verfrissend, ga ik onthouden.
      Groet Sophie

  3. leuk idee, ga ik zeker toepassen bij de volgende training. Deze is in een internationale (Europese) setting. Dus als je hier nog ideeën over hebt, dan hoor ik dat ook graag.

  4. Ook leuk aan de hand van je hand: duim = goed in
    wijsvinger = naartoe willen, middelvinger = lak aan hebben, ringvinger = trouw aan zijn, pink = in groeien (ontwikkelen)

    1. Leuk Esther! Geinige toevoeving, dank!
      Zelf vind ik de middelvingerbeweging altijd erg grof, dus die zou ik dan niet maken bij het behandelen van het thema ‘waar heb ik een hekel aan’;-)

  5. Leuke tips! Ik heb de eerste (iets vertellen dat nuttig is) gedaan met studenten op het HBO en dat zorgde voor leuke reacties. De anderen wil ik ook nog uitproberen 🙂

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?