Drie tips voor spreken op een uitvaart

Laatst hielp ik een klant met het voorbereiden van zijn toespraak bij de uitvaart van zijn vader. Behalve hem zouden nog zes familieleden spreken. Het risico in zo’n geval is dat de bijeenkomst saai en vermoeiend wordt door langdradige, te algemene toespraken waarin mensen elkaar herhalen. Gelukkig sprak ik hem vóór de voorbereidende ontmoeting met de familie en kon ik hem onderstaande tips geven. Als je deze volgt, worden de toespraken persoonlijk, ontroerend en misschien zelfs grappig. De bijeenkomst wordt betekenisvol en vrolijk omdat ze in het teken staat van mooie herinneringen. Sprekers staan in hun kracht, luisteraars leren nieuwe dingen over de overledene en iedereen gaat met een prettig gevoel naar huis.

Tip 1: Stem het af.

Als meerdere mensen over hetzelfde onderwerp spreken, is consistentie goed maar herhaling niet. Herhaling is saai voor de luisteraars en gênant voor de sprekers. Mijn allerallerallerbelangrijkste tip is dan ook: stem het af. Bepaal wie waarover spreekt. Verdeel rollen (Hans de vader, Hans de vriend, Hans de professional) of tijdperken (Hans als kind, Hans als jong volwassene, …) of bedenk iets anders, maar doe je best en voorkom overlap.

Tip 2: Denk goed na voor je een levensloop doet.

Ik weet niet goed waar het vandaan komt, misschien begrijp ik het niet omdat ik niet in Nederland ben opgegroeid, maar het schijnt een gewoonte te zijn om bij een uitvaart een levensloop van de overledene te houden: een feitelijk overzicht van jaartallen, opleidingen, woon- en werkplekken. Maar zo’n feitenopsomming is echt ongelooflijk saai! En het is zonde: luisteraars hebben maar beperkte aandacht, dus die kun je beter aan iets leuks besteden (zie hieronder). Natuurlijk kunnen levensfeiten gebruikt worden als ‘haakjes’ of ijkpunten in je verhaal. Levensloopfeiten zijn niet verboden. Zorg alleen dat ze niet genoemd worden ‘voor het noemen’ maar dat ze een doel dienen, bijvoorbeeld context leveren voor een anekdote.

Tip 3: Vertel je eigen verhaal.

Anekdotes, verhalen met een ziel, verteld vanuit de persoonlijke ervaring van de spreker: dát is pas lekker luisteren. En het blijft beter hangen. En niemand kan je na-apen. Dus, ga je spreken op een uitvaart? Kies dan één, twee of maximaal drie karaktereigenschappen die volgens jou typerend zijn voor de overledene en zoek daar voorbeeldverhalen bij. Vertel alleen anekdotes die je zelf hebt ervaren, vertel ze zo beeldend mogelijk en benoem regelmatig je gevoel. Dan heb je niet alleen een top- maar ook een unieke speech.

Smaakt dit naar meer

Vond je deze tips goed? Wil je wel deze kant op met je toespraak maar weet je niet zeker of dat in je eentje lukt? Geen probleem: ik ben er om te helpen. Op basis van jaren ervaring bied ik verschillende pakketten speechhulp, voor ieder wat wils: opstarthulp met een telefonische brainstormsessie, het reviewen van een tekst die je al schreef, het hele schrijfproces begeleiden of live oefenen: alles kan. 

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?