5 ingrediënten voor een hele goede speech

Je gaat een toespraak houden en je wilt het goed doen. Je wil dat je boodschap overkomt. Je wilt niet voor schut staan omdat je niet uit je woorden komt of omdat niemand begrijpt waar je het over hebt. Wat je zeker niet wilt, is dat mensen halverwege verveeld de andere kant opkijken en niet kunnen wachten tot je eindelijk klaar bent.

Geen zorgen. Hieronder geef ik je vijf ingrediënten voor een hele goede speech. Als je deze instructies opvolgt, ben je verzekerd van succes.

Ingrediënt 1: een heldere structuur

Een goede speech heeft een kop, een midden en een staart. Mensen kunnen je verhaal volgen omdat het logisch in elkaar zit. Geef je speech dus duidelijk een inleiding, een kern (zie hieronder: de goede inhoud), en een afsluiting.

Ingrediënt 2: een goede inhoud

Je neemt het woord omdat je wat kwijt wilt: je boodschap. Die moet goed overkomen. Dat lukt pas als hij niet te complex is. Denk dus goed na over de inhoud van je speech: je kernboodschap moet in één zin passen. Laat overige onderwerpen vallen.

Ingrediënt 3: de juiste taal

Je wilt dat je boodschap overkomt, dus mensen moeten je begrijpen. Als ze je niet begrijpen, haken je luisteraars af. Ga er niet vanuit dat mensen weten wat jij weet. Leg bij namen uit waar het over gaat. Leg afkortingen uit. Vermijd technische termen of licht ze toe. Zo houd je iedereen bij je verhaal.

Ingrediënt 4: oefenen

Als je je speech voor jezelf oefent, kom je achter zinnen die niet lopen en maak je jezelf de tekst eigen. Als je je speech voor anderen oefent, ervaar je hoe dat is. Als je spreken in het openbaar spannend vindt, kun je zo alvast wennen en meer zelfvertrouwen krijgen. Bovendien kun je checken hoe je speech op anderen overkomt. Oefen je toespraak dus, totdat alles soepel loopt.

Ingrediënt 5: een goed optreden

Je tekst kan nog zo goed zijn, als je niet verstaanbaar bent, komt je boodschap alsnog niet over. Zorg dus bij het oefenen en bij het optreden dat je luid, duidelijk en niet te snel spreekt. Daarnaast maak je het voor je luisteraars het leukst als je ze aankijkt, je handen gebruikt en ontspannen bent. Daar komt dat oefenen dan weer van pas.

Dus

Wil je een retegoeie speech houden? En wil je dat je boodschap overkomt?

  1. Hanteer een duidelijke structuur in je speech met een inleiding, kern en afsluiting.
  2. Kies een boodschap die in één zin samen te vatten is en laat de rest zitten.
  3. Gebruik taal die mensen begrijpen: vermijd technische termen en leg dingen uit.
  4. Oefen je toespraak voor jezelf en voor anderen totdat alles soepel loopt.
  5. Zorg dat je optreden goed verstaanbaar is en leuk om naar te kijken.

Zo, dat is nogal wat! Spreken in het openbaar is dan ook een hele kunst. Maar, echt waar, als je deze ingrediënten gebruikt, is succes verzekerd.

Groet! Sophie

Smaakt dit naar meer?

Vond je deze tips goed? Wil je wel deze kant op met je toespraak maar weet je niet zeker of dat in je eentje lukt? Geen probleem: ik ben er om te helpen. Op basis van jaren ervaring bied ik verschillende pakketten speechhulp, voor ieder wat wils: opstarthulp met een telefonische brainstormsessie, het reviewen van een tekst die je al schreef, het hele schrijfproces begeleiden of live oefenen: alles kan.

Neem contact met me op!

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?