Checklist voor een goede ceremoniespreker

Jullie gaan trouwen en, om de ceremonie persoonlijker te maken, overwegen jullie een dierbare te vragen haar te leiden. Het is een belangrijke beslissing want eenmaal gedaan is het verzoek moeilijk om te draaien. Jullie bruiloft is een belangrijk en emotioneel moment dus jullie moeten het volste vertrouwen hebben in de persoon die jullie gaan vragen. Een teleurstelling zou jullie vriendschap onder druk kunnen zetten.

7 kenmerken van een goede ceremoniespreker

Om jullie te helpen de juiste beslissing te nemen heb ik een checklist opgesteld met zeven kenmerken van een goede huwelijksceremoniespreker. Neem ze door voor je de persoon benadert die je in gedachte hebt. Zo voorkom je een keuze waar je achteraf spijt van hebt.

Na de checklist geef ik vier manieren om met de uitkomst om te gaan om (alsnog) een geslaagde persoonlijke huwelijksceremonie te garanderen.

NB) De genoemde kenmerken gelden voor het leiden van alle soorten ceremonies, niet alleen voor huwelijken.

Een goede huwelijksceremoniespreker…

…kan zichzelf op de achtergrond plaatsen

Een goede ceremoniespreker stelt zichzelf ten dienste van het bruidspaar en haar verhaal. De ceremonie draait niet om de spreker maar om hun liefde. Een goede ceremoniespreker kan dat verhaal vertellen zonder teveel aandacht voor zichzelf op te eisen. Natuurlijk, hij of zij zal veel aan het woord en heel zichtbaar zijn. De gasten zullen hem of haar leren kennen door de manier waarop hij of zij de ceremonie leidt, maar dat is niet hetzelfde als de aandacht opeisen. De kunst is om het verhaal zo te vertellen dat mensen niet de spreker zien maar het verhaal waarin hij of zij de gasten meeneemt.

…heeft geen problemen met spreken in het openbaar

Een goede ceremoniespreker hoeft geen spreker van beroep te zijn. Hij of zij moet zich wel comfortabel voelen bij het idee om op zo’n belangrijk emotioneel moment in het openbaar te spreken. Als er eerst een berg plankenkoorts overwonnen moet worden, gaat daar aandacht en energie naartoe gaat die beter naar het bruidspaar en haar verhaal kan gaan.

…heeft voelsprieten en durf

Een goede ceremoniespreker heeft de leiding tijdens de voorbereiding en luistert daarbij goed naar jullie. Het is een nauw evenwicht: een ceremoniespreker heeft als frisse buitenstaander zinnige adviezen te geven, maar mag niets doordrukken wat het bruidspaar niet wil. Het is hun feest, zij zijn de baas. Als iets niet goed voor hen voelt, gebeurt het niet. Anderzijds spelen er misschien zaken die niet uitgesproken worden en daarmee een eerlijk besluit in de weg staan. Een goed ceremoniespreker durft soms moeilijke vragen te stellen om dingen bloot te leggen die nodig zijn om het bruidspaar te helpen de meest authentieke keuze te maken.

…waakt voor het evenwicht

De grootste taak van de ceremoniespreker is waken voor het evenwicht in de ceremonie. Het verhaal van het bruidspaar en hun liefde moet zo goed en compleet mogelijk verteld worden. Dat hoeft hij of zij niet helemaal zelf te doen: er kunnen ook andere sprekers zijn. De taak van de ceremoniespreker is om de ceremonie te bezien vanuit het perspectief van de gast: enerzijds of de gast wel alles kan snappen, anderzijds of de gast niet onnodig dezelfde verhalen te horen krijgt. Hij of zij is dus zowel spreker als coördinator.

…werkt met beide partners

Als vriend(in) of familielid van het bruidspaar is de ceremoniespreker misschien meer bekend met een van beide partners. Dat is niet erg zolang het de invulling van de nieuwe rol niet beïnvloedt. Het voorbereiden van een huwelijksceremonie is een creatief proces met zijn drieën. Een goede ceremoniespreker houdt dus bewust aandacht voor en contact met beide partners. Waarschijnlijk is een van beiden contactpersoon en dat is prima, maar inhoudelijke dingen worden met beide partners besproken en besloten.

…houdt zich erbuiten

Soms zullen de partners het tijdens de voorbereiding niet met elkaar eens zijn of nog niet weten wat ze willen. Een goed ceremoniespreker helpt het vraagstuk en de overwegingen verhelderen en laat het bruidspaar het met elkaar beslissen. Hij of zij voorkomt dat een van beide partners zich onveilig voelt en blijft onpartijdig.

…maakt veel tijd en aandacht vrij

In de voorbereiding van een huwelijksceremonie moet er veel bedacht, besloten en voorbereid worden. Naast de stappen uit het volgende hoofdstuk zullen bruidspaar en ceremoniespreker veel mail- en telefoon contact hebben met elkaar. Een goede ceremoniespreker houdt er rekening mee dat het Project Bruiloft in de maanden voor de huwelijksdatum veel ruimte in hoofd en agenda zal vragen en is bereid die te geven.

En?

Voldoet jullie dierbare aan het merendeel van bovenstaande kenmerken? Gefeliciteerd! Ga, vraag de persoon en hoop dat ze ja zegt!

Twijfelen jullie na het lezen van de kenmerken over de geschiktheid van jullie dierbare? Benader de persoon dan met de open vraag of ze zichzelf de taak ziet vervullen en accepteer zowel een ja als een nee.

Hebben jullie de persoon al gevraagd en zien jullie knelpunten na het lezen van de kenmerken? Geen nood. Voer een open gesprek waarin jullie wederzijdse verwachtingen verhelderen en maak realistische afspraken.

Hebben jullie de persoon al gevraagd maar zien jullie het echt niet meer zitten? Dan kun je de taak terugvragen onder het motto “Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald”. Als jullie vriendschap goed zit, kunnen jullie dit hebben.

Tot slot: komen jullie erachter dat niemand in jullie omgeving geschikt is voor de taak? Dan kun je natuurlijk altijd mij vragen 🙂

Wat nu?

Ken je iemand die deze tip kan gebruiken? Deel deze pagina!
Heb je aanvullingen, vragen, nog meer kenmerken van een goede ceremoniespreker? Plaats hieronder je reactie. Je medelezers en ik lezen je graag.
Ben je benieuwd naar meer? Lees andere blogs van mij over spreken in het openbaar of de liefde vieren.
Groet! Sophie - 100px

Smaakt dit naar meer?

Vond je deze tips goed? Wil je wel deze kant op met je toespraak maar weet je niet zeker of dat in je eentje lukt? Geen probleem: ik ben er om te helpen. Op basis van jaren ervaring bied ik verschillende pakketten speechhulp, voor ieder wat wils: opstarthulp met een telefonische brainstormsessie, het reviewen van een tekst die je al schreef, het hele schrijfproces begeleiden of live oefenen: alles kan. 

Contact

Sophie Looijestijn
Moment van Betekenis
 
sophie-profielfoto-rond
071 833 0008
welkom@momentvanbetekenis.nl

 

Download ook mijn andere boek - gratis!

Het geheim van trouwen zonder gedoe: een zorgeloze bruiloft in drie stappen een handig miniboek met concrete doe-opdrachten voor iedereen die wil trouwen maar opziet tegen wat daarbij komt kijken.