Een leuke kerstkaart schrijf je zo

Geen inspiratie

Je wilt wel kerstkaarten sturen maar in de decemberhektiek heb je weinig ruimte in je hoofd om er echt goed over na te denken. Anderzijds voelt alleen “Vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar!” schrijven ook een beetje mager. Dan kun je misschien beter niets sturen.

Misschien ben je zelf wel helemaal niet van de kerstkaarten maar voel je je bezwaard omdat je zelf wel kaarten van anderen krijgt.

Kortom: je wil wel wat schrijven, maar je weet niet goed hoe je er dan wat leuks van maakt.

Met de tips hieronder schrijf je een mooie, persoonlijke kerstkaart.

Ik wou zeggen ‘in een mum van tijd’ maar dat is niet helemaal waar. Je moet er wel even voor gaan zitten. Maar dat maakt nou net dat mensen van jou een kerstkaart ontvangen waar ze blij van worden en die ze graag overlezen.

Hieronder lees je vier concrete voorbeelden van iets betekenisvols om op te schrijven en hét geheim voor een ontroerende kaart.

Vind je het na het lezen nog steeds lastig? Wil je vertellen over een mooie of juist stomme kerstkaart die je ooit schreef of kreeg? Laat onderaan de pagina je reactie achter. Ik ben benieuwd naar je verhaal.

tips persoonlijke kerstkaart schrijven

Vier suggesties om iets betekenisvols te schrijven

Voor mij zijn de feestdagen een moment om terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar, dus dat doe ik ook in mijn kerstkaarten.

Bijvoorbeeld:

 • Heeft iemand een zwaar jaar achter de rug? Schrijf daar iets over en wens die persoon voor het nieuwe jaar meer van wat afgelopen jaar ontbrak.
 • Ging het iemand afgelopen jaar juist voor de wind? Benoem dat, zeg hoe fijn het voor die persoon moet zijn geweest en wens hem of haar voor aankomend jaar hetzelfde.
 • Hebben jullie elkaar afgelopen jaar veel gezien en vond je dat fijn? Spreek je dank uit voor de leuke momenten samen en zeg dat je hoopt dat het in het nieuwe jaar zo door kan gaan.
 • Hebben jullie elkaar afgelopen jaar juist weinig gezien en vind je dat jammer? Schrijf dan dat je die persoon mist en dat je hoopt op meer contact. Doe meteen ook maar een datumvoorstel, anders komt het er weer niet van.

Mijn tip is kortom:

Beschrijf in je kerstkaart wat je ziet als je terugkijkt, bedenk hoe het voor de ontvanger moet zijn geweest, en spreek uit wat je hem of haar wenst voor het nieuwe jaar.

Het geheim voor een ontroerende kaart

Hoe concreter, hoe persoonlijker, hoe mooier en hoe ontroerender.

Dus, zeg niet alleen: “Je hebt een rotjaar achter de rug.” Maar laat zien dat je echt weet wat de ander heeft meegemaakt.

 • Bijvoorbeeld: “Jullie hebben het wel zwaar gehad dit jaar met het ongeluk van […], het overlijden van […] en de teleurstelling van […].

Zeg niet alleen: “We hebben het gezellig gehad samen dit jaar.” Maar beschrijf wat je precies leuk vond.

 • Bijvoorbeeld: dat weekend op Terschelling, dat mooie gesprek tijdens dat ene feestje, hoe jullie daar en daar de slappe lach kregen, … .

Wens niet alleen “Het beste voor het nieuwe jaar”. Maar maak de wens concreet en aangepast op de situatie van de ontvanger.

 • Bijvoorbeeld: “Hopelijk pakken de spannende ontwikkelingen op je werk goed uit en kun je blijven doen waar je zo veel plezier in hebt.”
 • Of, heftig maar superpersoonlijk: “Ik weet dat de gezondheid van je vader hard achteruitgaat. Ik wens jullie nog zo veel mogelijk mooie momenten samen, misschien niet meer met de lange wandelingen zoals vroeger, maar wel met de warme chocolademelk en de gezelligheid die daarbij hoorden!”

Hoe gedetailleerder de herinnering en hoe concreter de wens, hoe persoonlijker en mooier de kaart.

Kun je echt niks zinnigs bedenken?

Vind je het moeilijk om iets leuks, aardigs, persoonlijks en concreets te bedenken? Bijvoorbeeld omdat je de persoon eigenlijk helemaal niet mag? Overweeg dan om helemaal niets te sturen. Kerstkaarten zijn niet verplicht.

Dus:

Wil je een leuke, persoonlijke kerstkaart sturen?

 • Schrijf er een persoonlijke boodschap in, bijvoorbeeld een terug- en een vooruitblik.
 • Illustreer je terugblik met herinneringen aan concrete situaties.
 • Pas de wensen voor het nieuwe jaar ook zo concreet mogelijk aan de situatie van de ontvanger aan.

Je moet er even voor gaan zitten, maar dan krijgt de ontvanger dit jaar wel een bijzondere, mooie, persoonlijke kaart van jou!

Ik hoop dat je hier wat aan hebt en wens je veel plezier met schrijven.

 

Deel je kerstkaartervaring

 • Vind je het schrijven ondanks deze tips nog steeds lastig?
 • Heb je aanvullingen op deze tips?
 • Heb je een voorbeeld van een supermooie of juist heel erg stomme kerstkaart?
Deel je ervaring door hieronder een reactie te laten. Je medelezers en ik zijn benieuwd naar je verhaal!

Contact

Sophie Looijestijn
Moment van Betekenis
 
sophie-profielfoto-rond
071 833 0008
welkom@momentvanbetekenis.nl