In 3 stappen van stoppen met roken naar een moment van betekenis

Hoe je in drie stappen

een moment van betekenis maakt

***

Allereerst. Ik schrijf dit niet om je te pushen om te stoppen met roken. Stoppen met roken is hier mijn voorbeeld. Andere voorbeelden werken ook. Je kunt onderstaande tips ook inzetten voor Ik ben verliefd! Ik zeg mijn baan op! Ik maak het uit! Ik ga verhuizen! Vanaf nu doe ik het anders! … of andere belangrijke momenten in het leven.

***

Je bent vastbesloten, je gaat stoppen met roken. De dag staat vast. Vanaf die dag ben jij roker-af! Wat een besluit. Wat een moment. Het leven gaat echt veranderen.

Hoe zorg je ervoor dat zo’n moment een Moment met een grote M wordt? En waarom zou je dat doen? Door ergens bij stil te staan wordt het net wat echter. Serieuzer. Het krijgt wat meer lading. Het hoeft niet altijd, maar soms is het goed om te doen. Het geeft een goed gevoel. Het helpt om dingen te verwerken. Je laat het leven niet ongemerkt aan je voorbij gaan. En je hebt er weer een bijzondere herinnering bij.

1) Doe iets

Als je een handeling verricht, is de wereld daarna een beetje anders dan daarvoor. Als die handeling voor jou een bepaalde betekenis heeft, verander jij mee. Wil je ergens bij stil staan, doe dan iets. Spreek bepaalde woorden uit. Gooi iets weg. Plant iets. Steek iets aan. Begraaf iets. Doe iets met water. Het maakt niet uit wat je doet, als het voor jou maar betekenis heeft.Mijn collega had besloten te stoppen met roken. Haar laatste dag als roker had ze heel veel extra sigaretjes gerookt. De avond kwam, ze wou naar bed. Maar het pakje shag was nog niet op. Ze ging bij de gootsteen staan en hield het pakje langdurig onder de kraan. Vervolgens stopte ze het verzopen pakje tabak, samen met de vloeitjes en haar aansteker, diep onderin de prullenbak.

2) Deel het

Door iets aan iemand te vertellen, wordt het echt. Het bestaat dan niet meer alleen in jouw hoofd. Het is ‘out in the open’. Als je iets gedaan hebt en het heeft voor jou betekenis, deel dat dan. Je hoeft het niet van de daken te schreeuwen; sommige momenten zijn heel intiem. Maar spreek het wel uit. Al is het maar naar één persoon.

Post het bijvoorbeeld op Facebook of twitter het rond. Sophie is gestopt met roken! Je schrikt misschien: wat als het niet lukt? Maar dat is het nou juist. Door de verandering rond te bazuinen, maak je het echter. En moeilijker om terug te draaien. (Eng hé.)

3) Bewaar iets tastbaars

Door een voorwerp te bewaren, maak je de herinnering tastbaar. Dankzij het voorwerp kun je de herinnering af en toe actief terugroepen. En koesteren. Als je iets belangrijks wilt markeren, bewaar daar dan een voorwerp van. Als je trouwt bewaar je een ring. Mijn vader bewaart champagnekurken. Je kunt van alles bewaren: een steen, een gedroogde bloem, een pen, een suikerzakje. Of je bewaart je lievelingsaansteker.

Dus:

Wanneer je voelt dat iets té belangrijk is om zomaar voorbij te laten gaan:

  • Doe iets. En doe dat met aandacht.
  • Vertel anderen erover.
  • Bewaar een tastbaar aandenken.

Zo geef je aandacht aan wat jij belangrijk vindt, beleef je een moment bewust en creëer je een mooie herinnering.

Heb je hier wat aan?
Benieuwd naar meer momentjes?

Kun je hier wat mee? Ga je het gebruiken of heb je het al gedaan? Vertel! Laat hier je reactie achter. Op de pagina het leven is vol momenten van betekenis kun je inspiratie opdoen voor meer momenten die het stilstaan waard zijn.

Wil je nog meer van zulke handige tips ontvangen?

Schrijf je dan hier rechts in voor de gratis Tips van Betekenis. Je krijgt dan elke twee weken een mail.

Contact

Sophie Looijestijn
Moment van Betekenis
 
sophie-profielfoto-rond
071 833 0008
welkom@momentvanbetekenis.nl