Wil je een echt persoonlijke afscheidsceremonie?

Peter was in de Kloosterkerk in Den Haag bij de uitvaart van Stef. Stef was jong gestorven, het was een grote uitvaart, 650 aanwezigen. Een jaar later zegt Peter:

Ik weet niet of jij dat weet Sophie, maar je bent een echte storyteller. Ik weet sommige dingen die jij verteld hebt nog letterlijk, gewoon omdat jij dat zo beeldend vertelde.

 

Wat jij daar hebt gedaan vond ik heel indrukwekkend. Je hebt interactie gebruikt – dat had ik nog nooit gezien bij een uitvaart – en dat met zo’n grote groep. Vaak wordt het een rommeltje, maar zoals jij het organiseerde, no nonsense, het ging vanzelf. En het had tot gevolg dat mijn buurman en ik, totale onbekenden, met tranen in onze ogen een verhaal over Stef uitwisselden. Dat vind ik inspirerend.

 

Hoe je dat deed, het totaalplaatje – het is heel lastig om zo’n hele volle kerk te raken – ik vond het knap. Daar moet je gewoon guts voor hebben!

Peter

Een dierbare is of gaat dood, of je bent je eigen uitvaart aan het voorbereiden?

Je wil een mooie afscheidsceremonie: persoonlijk, warm, dat het verhaal klopt. Niemand van de familie is geschikt om de boel aan elkaar te praten, en/of iedereen is veel te emotioneel. De begrafenisondernemer is goed in het organiseren van de praktische zaken, maar voor de ceremonie wil je meer dan namen aangekondigd krijgen in een aaneenrijging van speech-muziek-speech-muziek. Een kerkelijke dienst is ook niet wat je zoekt. Misschien zijn er wel bijzondere omstandigheden, waardoor de juiste formulering extranauw luistert.

Je wil meer en anders dan een standaard afscheidsceremonie en je realiseert je dat een goede plechtigheid maken en leiden een vak apart is. Je zoekt een professional met verstand van zaken.

Zoek niet verder, hier zit je goed.

Ik ben Sophie Looijestijn en mijn beroep is momenten van betekenis vormgeven.

Ik ben ermee begonnen omdat ik momenten waarbij het leven, de dood, de liefde, dat soort Grote Levenszaken, centraal staan, heel belangrijk vind en te vaak gezien heb dat die momenten niet goed in elkaar zitten. Zo’n moment komt nooit meer terug, er zijn vaak een boel belangstellenden bij aanwezig, er kan zoveel moois en betekenisvols gezegd worden maar als dat niet goed, niet compleet of zelfs verkeerd gebeurt (als er incorrecte dingen gezegd worden of het accent ligt verkeerd waardoor degene om wie het gaat niet herkend wordt) dan is dat een onherstelbaar gemiste kans. Dat vind ik ongelooflijk zonde.

[URIS id=2975]

fotografie:Boukje Canaan

Tijdens mijn opleiding als docente heb ik geleerd bijeenkomsten te ontwerpen met een kop, een staart, een duidelijke boodschap en afwisselende vormen. In mijn eigen bedrijf Moment van Betekenis komen die presentatievaardigheden perfect samen met mijn levensbeschouwelijke interesse: ik houd van mensen, de grote vragen in het leven en de heftige emoties die bovengenoemde Grote Levenszaken bij ons allen, mens die wij zijn, oproepen. Boeiende inhoud + een goede vorm = een prachtig moment van betekenis.

Samen kunnen we een afscheidsceremonie op maat maken: kort na het overlijden bij de uitvaart, of jaren later als herdenking.  Ik ben van de plechtigheid, van het ritueel, de ceremonie/bijeenkomst. Niet van het geregel eromheen. Naast Sophie is er ook een uitvaartondernemer nodig!

In de voorbereiding krijg je al mijn aandacht en stel ik mijn hele gevoeligheid als mens open. Ik ben er voor jullie en voor jullie verhaal. Ik zet mijn oren en ogen wagenwijd open en stel heel veel vragen – daar moet je wel tegen kunnen.

Ik heb al veel ceremonies en rituelen ontworpen en al mijn ervaring (wat werkt wel, wat werkt niet, wat is waarvoor nodig) stel ik tot jullie beschikking. Hetzelfde geldt voor mijn creativiteit: wat niet bestaat, kunnen we maken. In het verleden heb ik samen met mijn klanten gave dingen bedacht. Het ontstond, zomaar.

Zo heb ik wel eens aan het einde van een uitvaart amaryllisbollen staan uitdelen, ter nagedachtenis van de overledene die zo van bloemen hield, en als fysiek teken dat het leven toch verder gaat. Een onverwacht maar prachtige bijvangst was dat de nabestaanden van alle kanten berichten kregen toen de bollen gingen bloeien: na 6 weken, precies toen de rouw en het gemis op een dieptepunt waren en normaal de aandacht van de omgeving verslapt. In een volle Kloosterkerk in Den Haag hebben we bakjes plectra (zo’n ding om gitaar mee te spelen) rond laten gaan, als herinnering aan de overleden muziekgek en als aanleiding om onder de aanwezigen een mooie herinnering te delen. Ik hoorde laatst nog van iemand dat dat grote indruk had gemaakt en mijn eigen plectrum ligt nog in mijn vensterbank.

Ik kan nog veel meer vertellen maar de belangrijkste vraag is eigenlijk: spreekt het je aan? Neem dan contact met me op. De dood hoeft nog niet in huis te zijn om wel over een uitvaart na te denken. Ook voor hulp bij het schrijven van een afscheidstoespraak, of als je alleen van gedachten wilt wisselen in de oriënterende fase, ben je welkom.

Wil je een echt persoonlijke afscheidsceremonie? Woorden die over de overledene gaan en in de voorbereiding iemand die naar je luistert? 

Ik help graag met veel aandacht jullie afscheid vorm te geven

Bel me zo snel mogelijk op 071-833 0008 of vul hieronder vrijblijvend je gegevens in om een belverzoek of ontmoeting te plannen:

 

Sophie in 1 minuut

Niet beschikbaar

Wil je dat ik jullie bel?