Wil je een echt persoonlijke afscheidsceremonie?

Wat als je niet naar de uitvaart mag? Maak je eigen afscheid in vier stappen.

We zitten midden in de coronacrisis, groepsbijeenkomsten zijn verboden. Stel dat een dierbare van je overlijdt, dan is er grote kans dat je nu niet naar de uitvaart mag. Maar je behoefte aan afscheid nemen is er niet minder om. In dit artikel leg ik uit hoe je in vier stappen je eigen afscheid maakt. Gewoon, voor jezelf, omdat je je daarna beter voelt.

  • Plan een dag en tijd

Afscheid nemen is emotioneel. Daar moet je naartoe leven: om de intense gevoelens geleidelijk toe te laten, om het afscheid bewust te beleven, en om daarna heling te ervaren. Van een reguliere uitvaart weet je een aantal dagen van tevoren dat hij plaats gaat vinden. Plan ook voor jouw privé afscheid een moment over een paar dagen. Een uur is meer dan genoeg.

  • Bereid iets voor

Binnen de veiligheid van duidelijk afgebakende kaders ga je met je privé afscheid ruimte geven aan de gevoelens die het verlies van je dierbare bij je oproepen. Het tijdskader heb je bij de eerste stap bepaald. De tussenliggende tijd gebruik je om de inhoud voor te bereiden. Wil je afscheid betekenisvol zijn, dan moet het goed doordacht zijn. Wat je gaat doen moet passen bij jou, de overledene en jullie relatie.

Zoek bijvoorbeeld een passend stuk muziek en een foto. Kies een gedicht of schrijf een afscheidsbrief. Maar een goed ritueel spreekt niet alleen hoofd en hart aan, je lijf wordt ook ingezet. Je moet dus ook iets dóen. Zo’n zogenaamde ‘rituele handeling’ kan van alles zijn: een gebed uitspreken; een beweging maken; iets maken, begraven, of verbranden; dansen, eten, zingen. Echt alles kan, zolang je het met aandacht doet en het voor jou betekenis heeft.

Bedenk ook wáár je je moment gaat houden. Thuis of buiten: afscheid nemen kan in principe overal.

  • Doe het

Is het moment daar? Zorg dat je niet gestoord wordt en bedenk een duidelijk begin en einde. Zo voel je precies wanneer je ‘in’ het ritueel zit en wanneer je er weer uitstapt. Dat schept een duidelijk kader waarbinnen je voluit kunt voelen wat er in jou speelt. Als teken van begin en einde kun je weer van alles inzetten. Het is mooi als het met elkaar verbonden is zoals het openen en sluiten van een deur, het lichten en doven van een kaars, het gaan zitten en daarna weer opstaan, of het luiden van bijvoorbeeld een belletje.

  • Deel het

Waar je over vertelt, wordt echter. Het wint aan waarde omdat meerdere mensen het weten. Deel je voornemen dus van te voren en/of vertel achteraf wat je gedaan hebt. Je zult zien dat je lieve reacties krijgt, dat mensen misschien willen aansluiten bij jouw moment (dat kan gewoon; je kunt het ook samen voorbereiden) of geïnspireerd raken en je voorbeeld willen volgen. Dat zou heel goed zijn, want een goed ritueel is goud waard. Het lucht op en daarna voel je je beter, schoner als het ware. Die helende kracht van rituelen gun ik iedereen.

Mocht deze trieste situatie zich voor jou voordoen, hoop ik dat deze tips je helpen. Ik wens ik je veel sterkte en een mooi afscheid.

 

Een dierbare is of gaat dood, of je bent je eigen uitvaart aan het voorbereiden?

Je wil een mooie afscheidsceremonie: persoonlijk, warm, dat het verhaal klopt. Niemand van de familie is geschikt om de boel aan elkaar te praten, en/of iedereen is veel te emotioneel. De begrafenisondernemer is goed in het organiseren van de praktische zaken, maar voor de ceremonie wil je meer dan namen aangekondigd krijgen in een aaneenrijging van speech-muziek-speech-muziek. Een kerkelijke dienst is ook niet wat je zoekt. Misschien zijn er wel bijzondere omstandigheden, waardoor de juiste formulering extra nauw luistert.

Je wil meer en anders dan een standaard afscheidsceremonie en je realiseert je dat een goede plechtigheid maken en leiden een vak apart is. Je zoekt een professional met verstand van zaken.

Zoek niet verder, hier zit je goed.

Ik ben Sophie Looijestijn en mijn beroep is momenten van betekenis vormgeven.

Ik ben ermee begonnen omdat ik momenten waarbij het leven, de dood, de liefde, dat soort Grote Levenszaken, centraal staan, heel belangrijk vind en te vaak gezien heb dat die momenten niet goed in elkaar zitten. Zo’n moment komt nooit meer terug, er zijn vaak een boel belangstellenden bij aanwezig, er kan zoveel moois en betekenisvols gezegd worden maar als dat niet goed, niet compleet of zelfs verkeerd gebeurt (als er incorrecte dingen gezegd worden of het accent ligt verkeerd waardoor degene om wie het gaat niet herkend wordt) dan is dat een onherstelbaar gemiste kans. Dat vind ik ongelooflijk zonde.

Tijdens mijn opleiding als docente heb ik geleerd bijeenkomsten te ontwerpen met een kop, een staart, een duidelijke boodschap en afwisselende vormen. In mijn eigen bedrijf Moment van Betekenis komen die presentatievaardigheden perfect samen met mijn levensbeschouwelijke interesse: ik houd van mensen, de grote vragen in het leven en de heftige emoties die bovengenoemde Grote Levenszaken bij ons allen, mens die wij zijn, oproepen. Boeiende inhoud + een goede vorm = een prachtig moment van betekenis.

Samen kunnen we een afscheidsceremonie op maat maken: kort na het overlijden bij de uitvaart, of jaren later als herdenking.  Ik ben van de plechtigheid, van het ritueel, de ceremonie/bijeenkomst. Niet van het geregel eromheen. Naast Sophie is er ook een uitvaartondernemer nodig!

In de voorbereiding krijg je al mijn aandacht en stel ik mijn hele gevoeligheid als mens open. Ik ben er voor jullie en voor jullie verhaal. Ik zet mijn oren en ogen wagenwijd open en stel heel veel vragen – daar moet je wel tegen kunnen.

Ik heb al veel ceremonies en rituelen ontworpen en al mijn ervaring (wat werkt wel, wat werkt niet, wat is waarvoor nodig) stel ik tot jullie beschikking. Hetzelfde geldt voor mijn creativiteit: wat niet bestaat, kunnen we maken. In het verleden heb ik samen met mijn klanten gave dingen bedacht. Het ontstond, zomaar.

Zo heb ik wel eens aan het einde van een uitvaart amaryllisbollen staan uitdelen, ter nagedachtenis van de overledene die zo van bloemen hield, en als fysiek teken dat het leven toch verder gaat. Een onverwacht maar prachtige bijvangst was dat de nabestaanden van alle kanten berichten kregen toen de bollen gingen bloeien: na 6 weken, precies toen de rouw en het gemis op een dieptepunt waren en normaal de aandacht van de omgeving verslapt. In een volle Kloosterkerk in Den Haag hebben we bakjes plectra (zo’n ding om gitaar mee te spelen) rond laten gaan, als herinnering aan de overleden muziekgek en als aanleiding om onder de aanwezigen een mooie herinnering te delen. Ik hoorde laatst nog van iemand dat dat grote indruk had gemaakt en mijn eigen plectrum ligt nog in mijn vensterbank.

Ik kan nog veel meer vertellen maar de belangrijkste vraag is eigenlijk: spreekt het je aan? Neem dan contact met me op. De dood hoeft nog niet in huis te zijn om wel over een uitvaart na te denken. Ook voor hulp bij het schrijven van een afscheidstoespraak, of als je alleen van gedachten wilt wisselen in de oriënterende fase, ben je welkom.

Wil je een echt persoonlijke afscheidsceremonie? Woorden die over de overledene gaan en in de voorbereiding iemand die naar je luistert? 

Ik help graag met veel aandacht jullie afscheid vorm te geven

Bel me zo snel mogelijk op 071-833 0008 of vul hieronder vrijblijvend je gegevens in om een belverzoek of ontmoeting te plannen:

 

Wil je dat ik jullie bel?