Wat je absoluut (niet) moet zeggen op de bruiloft van je kind

Je gaat speechen op de bruiloft van je kind. Je weet nog niet precies wat je gaat zeggen maar één ding weet je zeker: je wilt dat het een beetje leuk wordt.

Je wilt niet met je mond vol tanden staan als blijkt dat de mensen vóór jou hetzelfde onderwerp hebben behandeld als jij. ‘Euh, tja, eigenlijk is alles al gezegd…’

Wat je ook niet wilt: van die ongemakkelijke stiltes op de momenten waarop jij gelach had verwacht, omdat niemand snapt waar je het over hebt. Of een bruid of bruidegom die zich totaal niet in jouw toespraak herkent.

Allemaal ellende die je niet wilt, en die je ook makkelijk kunt vermijden.

Hieronder geef ik je mijn 5 kostbaarste tips over het onderwerp. Ik geef ze telkens aan ouders die mij hiervoor om hulp vragen. Als je ze volgt, krijg je een leuke, luchtige en misschien zelfs ontroerende speech waar iedereen met plezier aan terugdenkt.

Op het einde geef ik voorbeelden van speechonderwerpen.

1) Beperk je tot je eigen ervaring

Op een bruiloft wordt vaak veel gespeecht. Vermijd het risico tot overlap met andermans speech en beperk je tot je eigen expertise als (schoon-)ouder. Houd het dichtbij jezelf en vertel de mensen iets dat alleen jij hen kunt vertellen. Ga dus niet vertellen hoe de twee liefjes elkaar ontmoet hebben – tenzij je erbij was.

2) Heb het niet alleen over je eigen kind

Natuurlijk, van de twee feestvarkens ken je je eigen kind het beste. Maar dat betekent niet dat je speech alleen maar over hem of haar moet gaan. Het is een bruiloft: het thema van de dag is de liefde van het bruidspaar. Natuurlijk mag je het hebben over je kind, maar zorg dat je ook aandacht besteedt aan de partner, en vooral dat je het hebt over hun relatie.

3) Leg dingen uit

Je speecht weliswaar voor je kind en zijn of haar partner, maar er zijn veel meer mensen bij. Voorkom dat zij afhaken omdat ze het verhaal niet kunnen volgen. Geef hier en daar wat achtergrondinformatie over bijvoorbeeld plek, jaartal of gelegenheid van wat je vertelt. Ga er niet vanuit dat iedereen alles ‘wel snapt’.

4) Geef voorbeelden en vertel anekdotes

Als mensen herkennen wat je zegt, zullen ze geboeid luisteren, knikken en lachen. Zorg dus dat wat je vertelt, herkenbaar is voor het bruidspaar en hun gasten. Geef zo concreet mogelijke voorbeeldsituaties, beschrijf typische blikken of houdingen en gebruik letterlijke citaten.

5) Benoem af en toe je gevoel

Al die feiten en verhalen over je kind en zijn of haar partner zijn natuurlijk leuk, maar als kind wil je ook gewoon van je ouders horen dat ze van je houden, trots op je zijn, zich zorgen hebben gemaakt maar dat het gelukkig goed is gekomen, en vooral, op deze dag: dat je achter hun keuze staat. Misschien vind je het spannend maar echt waar, doe het: ga met de billen bloot en vertel hoe je je voelt.

Dus

Ga je speechen op de bruiloft van je kind, volg dan de volgende vijf regels:

 1. Vertel vanuit jezelf, je eigen perspectief, je eigen ervaring.
 2. Spreek ook over de partner van je kind en vooral over hun relatie.
 3. Geef hier en daar wat achtergrondinformatie voor de andere luisteraars.
 4. Doorspek je speech met zo concreet mogelijke voorbeelden.
 5. Vertel het bruidspaar hoe trots en blij je bent.

Voorbeelden van speechonderwerpen:

 • Je eerste kennismaking met de partner en wat je toen dacht. Hoe die eerste indruk daarna (on)waar is gebleken. Wat je aan de partner van je kind waardeert, bewondert, irritant vindt.
 • Kenmerken van je kind en kenmerken van de partner, waar ze op elkaar lijken, waar ze elkaar aanvullen, waar je verwacht (of weet) dat het knettert, en waarom je toch denkt dat ze goed bij elkaar passen
 • Hoe je je kind hebt zien opbloeien sinds hij deze relatie heeft
 • Wat je opvalt aan hun relatie, wat je mooi vindt en wat je verrast

Uit de praktijk gegrepen:

 • Spreek met de ouders van de andere partner af dat jullie elkaars kinderen uitleggen wat voor partner hij of zij nou eigenlijk aan de haak heeft geslagen.
 • Heeft het bruidspaar al een kind? Richt je speech (figuurlijk) tot het kindje en vertel wat voor ouders / vader / moeder die heeft. “Laat je niets wijsmaken knul, je vader is eigenlijk…”

Wat nu?

Ken je iemand die deze tips kan gebruiken? Deel deze pagina!
Heb je aanvullingen, do’s en don’ts, nog meer voorbeelden van speechonderwerpen? Plaats je reactie hieronder. Je medelezers en ik zijn benieuwd naar je ervaringen.
Groet! Sophie - 100px

Smaakt dit naar meer?

Vond je deze tips goed? Wil je wel deze kant op met je toespraak maar weet je niet zeker of dat in je eentje lukt? Geen probleem: ik ben er om te helpen. Op basis van jaren ervaring bied ik verschillende pakketten speechhulp, voor ieder wat wils: opstarthulp met een telefonische brainstormsessie, het reviewen van een tekst die je al schreef, het hele schrijfproces begeleiden of live oefenen: alles kan. 

Contact

Sophie Looijestijn
Moment van Betekenis
 
sophie-profielfoto-rond
071 833 0008
welkom@momentvanbetekenis.nl