Spanningen in de familie? Hoe je er tóch een fijne bruiloft van maakt

Jullie zijn heel blij met elkaar en gaan trouwen. Toch is niet alles rooskleurig, want er zijn spanningen in de familie. Gescheiden ouders, familielieden met verwachtingen, onuitgeprate ruzies.

Familiespanningen kunnen onder hoge emotionele druk – en een bruiloft is een heel emotioneel familiemoment! – ineens tot ontploffing komen. Mensen die schreeuwen of huilen, glazen worden kapot gegooid, gesmijt met deuren, betraande ogen, dronken mensen: vervelende en soms ronduit gênante taferelen. Dit willen jullie uiteraard niet! En het hoeft ook niet.

Hieronder lees je hoe jullie in drie stappen familiespanningen kunnen ‘managen’ tot een aanvaardbaar niveau en er alsnog een fijne, passende bruiloft van kunnen maken!

Stap 1) Balen

Pas als jullie je verdriet en frustratie onder ogen zien, kunnen jullie je bruiloft op een passende manier voorbereiden. Voordat jullie echt kunnen beginnen met de bruiloft plannen, moeten jullie dus accepteren dat de situatie is zoals hij is. Het is rot maar het is niet anders.

Geef jezelf en elkaar de ruimte om te balen van die stomme spanningen, erom te huilen en er boos over te zijn. Leg die emoties niet bij de betreffende familieleden neer, maar bij elkaar of bij dierbare vrienden, waar het veilig is.

Stap 2) Durven beslissen

Familiespanningen kunnen te maken hebben met verwachtingen. Een zus verwacht als getuige gevraagd te worden; ouders verwachten dat bepaalde familieleden op de gastenlijst staan; gescheiden ouders die niet met elkaar overweg kunnen verwachten dat jullie kiezen welke partij mag komen en welke niet.

Jullie voelen je misschien verplicht keuzes te maken die niet bij jullie passen, om deze mensen maar niet teleur te stellen. Voor een geslaagde en fijne bruiloft is het echter het beste om dichtbij jezelf te blijven.

Maak dus eerlijk de afweging tussen enerzijds jullie ideale bruiloft en anderzijds de gevolgen daarvan in de reële wereld. Willen jullie die gevolgen dragen? Zo ja, blijf bij je ideaal, zo nee, sluit een compromis waar je mee kunt leven. Het kan een eerlijke keuze zijn om een oudtante uit te nodigen om je vader een plezier te doen, als de overweging maar oprecht gemaakt is.

Wat het ook wordt: jullie zijn moedig omdat jullie beide opties serieus overwegen en de best passende keuze maken.

Stap 3) Moeilijke gesprekken voeren

Nadat jullie keuzes hebben gemaakt moeten jullie die uitspreken. Dit vergt moed maar is nodig om het risico op gênante scènes tijdens de bruiloft te minimaliseren.

Eerlijk zijn werkt daarbij het beste. Laat het ongemak niet dooretteren (“we zien wel waar het schip strandt”) maar snijd het moeilijke onderwerp ruim voor de bruiloft aan en probeer zo reëel mogelijke afspraken te maken.

De kunst is om dit soort lastige gesprekken zo liefdevol mogelijk te voeren. Dat is niet makkelijk gezien de emoties die spelen. Zelf heb ik veel aan Marshall Rosenbergs ‘geweldloze communicatie’. Je kunt hier op internet meer over vinden of zijn boek bestellen.

Voorbeeld: Lieve tante, we weten dat je heel verdrietig bent dat papa overleden is en graag over hem zou willen speechen op onze bruiloft. Bij dat idee krijgen wij het alleen heel benauwd, omdat we behoefte hebben aan vrolijkheid die dag en omdat we willen dat de bruiloft voornamelijk over ons en onze liefde gaat! We willen hem wel gedenken maar niet met een hele toespraak. We zullen tijdens de ceremonie een kaars aansteken. Wil jij de woorden die je anders zou uitspreken, alsjeblieft op papier zetten en aan ons geven? Je hebt vast veel moois en liefs te vertellen en we lezen het graag een keer, los van de bruiloft.

Dus

Hebben jullie de pech dat jullie bruiloft in gespannen familieomstandigheden gevierd wordt? Gun jezelf dan de ruimte om van de situatie te balen. Neem de tijd om met elkaar eerlijke overwegingen te maken en heb de moed om jullie oprecht genomen beslissingen ruim van te voren met de betreffende familieleden te bespreken.

Dit is de beste manier om van jullie bruiloft een toch nog een zo ontspannen mogelijke dag te maken, die zo veel mogelijk bij jullie past!

Veel sterkte ermee.

Groet! Sophie

Reageren?

Vond je dit artikel goed of roept het vragen bij je op? Laat hieronder een reactie achter. Je medelezers en ik zijn benieuwd naar je ervaringen!

Contact

Sophie Looijestijn
Moment van Betekenis
 
sophie-profielfoto-rond
071 833 0008
welkom@momentvanbetekenis.nl

 

Download ook mijn andere boek - gratis!

Het geheim van trouwen zonder gedoe: een zorgeloze bruiloft in drie stappen een handig miniboek met concrete doe-opdrachten voor iedereen die wil trouwen maar opziet tegen wat daarbij komt kijken.