Speechen spannend? 3 vuistregels om je emoties de baas te blijven

Speechen is vaak spannend en emoties kunnen hoog op lopen.

Speechen doe je meestal op een belangrijk moment: je bent getuige op een huwelijk, iemand vertrekt ver weg of er is een dierbare overleden. Je ziet ertegenop het woord te nemen omdat je zoveel voelt.

Straks sta je daar voor een grote groep mensen en ineens wordt het je teveel. Je komt niet meer uit je woorden, tranen houden niet meer op met stromen en je raakt de draad kwijt van wat je wilde zeggen. Je moet je speech afbreken en wat een mooie toespraak moest zijn, valt helemaal in het water.

Gelukkig hoeft het zo helemaal niet te gaan. Drie vuistregels om je emoties de baas te blijven:

 1) Bereid je toespraak goed voor.

Als je speech goed in elkaar zit en helemaal uitgeschreven is, geeft het vertrouwen en rust. Je weet dat alles er in staat wat je wilt zeggen, en je hebt houvast om de draad weer op te pakken mocht dat nodig zijn.

Begin door te brainstormen over alles wat je wil zeggen. Schrijf alles op, formulering en uitwerking maken nog niet uit. Orden dan je aantekeningen: cluster, schrap en zet sleutelwoorden in een logische volgorde. Zo maak je een goede opbouw voor je speech. Eenmaal tevreden over de inhoud en de opbouw schrijf je je speech helemaal uit. Het is daarbij belangrijk dat je schrijft zoals je praat.

 2) Wees niet bang om je emoties te benoemen.

Door je emoties uit te spreken, zitten ze je niet meer in de weg. Eenmaal geuit zijn gevoelens veel minder eng. Bovendien zien en voelen mensen waarschijnlijk toch aan wat je voelt. Dan siert het je om het gewoon maar uit te spreken.

Dus, ben je trots op je dochter als bruid? Maak je je zorgen over de gezondheidszorg in het land waar je broer heengaat? Ga je je overleden vader ongelooflijk missen, weet je niet wat je voortaan zonder zijn raad moet? Zeg het! Zeg het, ook al vind je het spannend. Zeg het, ook al heb je die dingen nog nooit eerder gezegd. Het geeft extra diepte aan je toespraak: hij wordt echt.

 3) Oefen je speech meerdere malen hardop.

Oefen je speech meerdere malen hardop zodat je weet welke woorden, zinnen, momenten, je ontroeren. Zo raak je gewend aan het effect dat je woorden op je hebben en word je er op het moment suprême niet door verrast.

Dus

Zie je op tegen een toespraak omdat je bang bent om overmand te worden door je emoties?

  • Zorg dat je vertrouwen hebt in je tekst door hem goed voor te bereiden en hem helemaal uit te schrijven.
  • Wees niet bang in je speech de gevoelens te benoemen die het moment bij je oproept, want dan verrijken de emoties je speech in plaats van dat ze je in de weg staan.
  • Oefen je speech net zo vaak totdat je vertrouwd bent met de woorden die jou ontroeren.

Zo houd je controle, blijf je je emoties de baas en breng je je speech tot een goed einde.

Heb je hier wat aan?

Heb je hier wat aan, ga je met vertrouwen je volgende speech tegemoet? Roepen deze tips vragen bij je op? Lijkt het je nog steeds lastig? Heb je ervaringen die je wilt delen? Laat je reactie achter. Ik ben benieuwd naar je verhaal en vind het echt leuk om van je te horen.

Wil je nog meer van zulke handige tips ontvangen?

Schrijf je dan hier rechts in voor de gratis Tips van Betekenis. Je krijgt dan elke twee weken een mail.

Smaakt dit naar meer?

Vond je deze tips goed? Wil je wel deze kant op met je toespraak maar weet je niet zeker of dat in je eentje lukt? Geen probleem: ik ben er om te helpen. Op basis van jaren ervaring bied ik verschillende pakketten speechhulp, voor ieder wat wils: opstarthulp met een telefonische brainstormsessie, het reviewen van een tekst die je al schreef, het hele schrijfproces begeleiden of live oefenen: alles kan. 

Contact

Sophie Looijestijn
Moment van Betekenis
 
sophie-profielfoto-rond
071 833 0008
welkom@momentvanbetekenis.nl