Tips voor een unieke huwelijksceremonie

Wist je dat er heel veel kan op het gebied van trouwceremonies?Toen Maarten en ik trouwden, wilden we meer diepgang dan een halfuur in het stadhuis maar een heuse kerkdienst ging ons te ver. Toen hebben we onze huwelijksceremonie zelf bedacht. Daarna ben ik dat voor andere mensen gaan doen.Inmiddels ken ik behoorlijk wat manieren om een ceremonie persoonlijk en uniek te maken. Hieronder vertel ik jou daarover. Gewoon, ter inspiratie. Zodat je weet wat er allemaal kan.En zodat je je vrij voelt te bedenken hoe jij het zou willen.

ps) Je hoeft overigens niet te trouwen om je relatie te vieren. Hieronder spreek ik voor het gemak over ’trouwen’ en een ‘huwelijksceremonie’. Maar je mag ook lezen ´liefdesviering´ of iets anders. Dat is het mooie van op maat gemaakt: je maakt het zelf, én je noemt het zoals je wilt.


Tips voor een unieke huwelijksceremonie

Waar houd je het?

Voor wie niet op het stadhuis wil trouwen,

hebben gemeentes vaak bijzondere huwelijkslocaties aangewezen. Die kun je vinden op de gemeentelijke website.

Ook kun je in sommige gemeentes een plek éénmalig tot officiële huwelijkslocatie aan laten wijzen.

Trouwen op een bijzondere locatie van de gemeente is vaak duurder dan op het stadhuis.

Een alternatieve en goedkopere manier van trouwen op een bijzondere locatie, is het wettelijk huwelijk los knippen van de ceremonie.

Je tekent dan op maandagochtend het papiertje op het stadhuis. Dat kan gratis. Op zaterdagmiddag houd je de ceremonie met belofte, ringen en gasten op een plek naar keuze.

In dit geval ben je niet gebonden aan wettelijke kaders. Je bent daarom veel vrijer in het inrichten van de ceremonie.

Bijkomend voordeel is wederom het budget: in het stadhuis trouwen op een vrijdag- of zaterdagmiddag is het duurste slot dat je kunt reserveren.

Als je dan vrij bent te trouwen waar je wilt, wat zijn dan mooie plekken?

In of rond het ouderlijk huis

Ik heb weleens een bruidspaar getrouwd in een boomgaard op de ouderlijke boerderij. Hang een doek en slingers tussen de bomen, zet wat bankjes neer en je hebt een onvergetelijke setting!

Ik heb ook wel eens een trouwbelofte afgenomen in een woonkamer: stoelen in een kring en wat decoratie aan de muur. Dat was bijzonder intiem.

Op een openbare plek in de natuur

Vorige zomer trouwde ik een stel onder een boom in een park in Amsterdam. Daarnaast stond toevallig een horeca gelegenheid waar de rest van het dagprogramma plaatsvond. Mooi en praktisch tegelijk.

Je kunt ook een ceremonie op het strand houden, of in de duinen. Met of zonder horeca in de buurt.

En wat doe daar je dan?

Of je nou op het stadhuis trouwt of niet, of je nou de ceremonie combineert met de wettelijke voltrekking of niet, onderstaande voorbeelden maken je ceremonie persoonlijk en uniek.

(In het geval dat je het combineert met het wettelijke huwelijk, moet je waarschijnlijk wel een beetje mazzel hebben met je trouwambtenaar. Ik ken wel een goeie.)

Je kunt zelf het woord nemen.

Toen ik trouwde, heb ik een zelfgeschreven gedicht voorgelezen. Daarin schetste ik een beeld van hoe Maarten en ik vaak tegen elkaar aan hangen en van elkaars aanwezigheid genieten zonder per se samen iets te doen. Waarschijnlijk geen hogere dichtkunst, wel heel persoonlijk.

Een vriendin van mij zong haar geliefde zelfs toe! Dat is superspannend om te doen maar ook verroeste stoer.

Je kunt de trouwbelofte zelf schrijven.

Een zelfgeschreven belofte zegt echt iets over het bruidspaar. Je kunt dan bovendien goed nadenken over wat je elkaar wilt beloven. De grote lijn zal vaak hetzelfde zijn als de ‘standaard’ belofte, maar in je eigen woorden klinkt het echt anders.

Voor de echte bikkels: je kunt de trouwbelofte ook zelf uitspreken.

Dat is niet makkelijk maar heel ontroerend. Maar het hoeft niet hoor! Je kunt de ceremonieleider ook vragen de belofte in vraagvorm voor te zeggen. Dan zeggen jullie daarna gewoon ‘ja’.

Je kunt je gasten bij je trouwbelofte betrekken door een ‘ringwarming’ te doen.

Voorafgaand aan de uitwisseling laat je de ringen onder je gasten rondgaan. Zij stoppen er dan in gedachte een goede wens in. Daarna doe je de ringen bij elkaar om. De goede wensen draag je voor altijd bij je.

…Ik heb nog veel meer voorbeelden van hoe je een huwelijksceremonie persoonlijk kunt maken.

Vraag je vrienden te zingen of muziek te maken. Nodig een dierbare uit om iets over jullie te vertellen. Gebruik de gelegenheid om terug te blikken op je jeugd en bedank je ouders voor je opvoeding.

Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan. Het belangrijkste is dat het voor jullie werkt. 

Dus:

Als je je huwelijksceremonie persoonlijk wilt maken, kun je bijvoorbeeld:

  • Kiezen voor een bijzondere locatie: van de gemeente, in de natuur of bij het ouderlijk huis
  • Zelf een gedicht voordragen, of voor je aanstaande zingen
  • De trouwbelofte zelf schrijven en/of uitspreken
  • Je gasten bij de ceremonie betrekken door ze de trouwringen te laten ‘voorverwarmen’
  • …en nog veel meer.

Alles kan eigenlijk. Dus: voel je vrij en denk erop los!

Meer lezen?

Ben je benieuwd geworden en wil je meer lezen? Op mijn site staan verhalen, foto’s en ervaringen van bruidsparen die hun ceremonie zelf maakten. Ben je benieuwd welke rol ik hierin speel? Lees mijn aanpak en hoe ik je kan helpen met jouw unieke ceremonie.

Heb jij ook tips die je wilt delen?

Heb je vergelijkbare ervaringen? Heb je ook tips om een huwelijksceremonie uniek te maken? Vertel! Laat je reactie achter op mijn website, mail of bel me. Ik hoor graag van je.

Contact

Sophie Looijestijn
Moment van Betekenis
 
sophie-profielfoto-rond
071 833 0008
welkom@momentvanbetekenis.nl