Een speech die goed overkomt én raakt? Hier moet je zijn.

Je gaat speechen en je wilt goed voor de dag komen. Goed voorbereid zijn, zeker van je zaak, een goede indruk maken. Dat mensen snappen wat je zegt, maar het liefst ook lachen en misschien wel een traantje wegpinken. Kortom: je wilt een goed verhaal houden.

Zoek niet verder, hier moet je zijn.

Ik help je met het schrijven van je speech, zo veel of zo weinig als je nodig hebt: van een korte inspiratieboost tot en met uitgebreide begeleiding inclusief live oefenen:

Ik help je de woorden vinden die zeggen wat jij wilt zeggen,
op de manier die bij jou past.

Het resultaat is een speech die helemaal van jou is én goed in elkaar zit. Je voelt rust en vertrouwen omdat je zeker weet dat je alles zegt wat je kwijt wilt, je boodschap goed overkomt, je speech niet te lang is en leuk om naar te luisteren.

Hoe kan ik je helpen?

Met de jaren heb ik een methode ontwikkeld van hulp bij toespraak die altijd werkt! Er zijn verschillende opties:

 • EHBSpeech-Start
 • EHBSpeech-Review
 • EHBSpeech-Totaalpakket
 • EHBSpeech-Live
 • EHB-Uitvaartspeech

Hieronder leg ik uit wat de verschillende opties inhouden. Voor alle opties geldt dat telefonisch overleggen ook over Skype kan als je dat liever hebt.

EHBSpeech-Start

De laagdrempelige inspiratieboost voor iedereen die wel zelf kan en wil schrijven, maar wat inspiratie en tips nodig heeft om op gang te komen.

In een telefoongesprek van 15 minuten geef ik je suggesties, ideeën, do’s en don’ts zodat je meteen en met goede moed aan de slag kunt met je speech.

 • Bel me op 071 833 0008. Als het even kan, help ik je meteen. Anders maken we een belafspraak.
 • Kosten: Vraag hier vrijblijvend de prijs aan
 • Mocht je later besluiten je speech ook door mij te laten reviewen, verrekenen we deze prijs zodat de inspiratieboost gratis is.


EHBSpeech-ReviewIk help je bij je toespraak of spreek namens jou

Ik geef feedback op een speech die je al geschreven hebt.

 • Tijdens een kort telefonisch gesprek leg je me uit wat de situatie is en geef ik je eventueel wat tips.
 • Je stuurt mij je concept per mail.
 • Ik lees je speech en geef je daarna telefonisch feedback en concrete verbeterpunten. Daarna weet je precies wat je moet doen om je speech beter te maken.
 • Kosten: Vraag hier vrijblijvend de prijs aan

EHBSpeech-Totaalpakket

Ik help je gedachten op gang, help ze daarna ordenen, geef een heel concreet schrijfplan en review daarna de speech die je zelf hebt geschreven.

 • Over de telefoon leg je me het één en ander uit over de gelegenheid waarbij je gaat speechen en wat je wensen zijn.
 • Ik stel een uitvoerige lijst brainstormvragen op om je gedachten op gang te helpen, helemaal aangepast op jouw situatie.
 • Jij gaat lekker geïnspireerd alle kanten op denken en deelt de uitkomst met mij.
 • Ik help je de berg ideeën die uit de brainstorm is gekomen te ordenen en geef je een heel concreet schrijfplan op basis waarvan jij je speech gaat schrijven.
 • Je schrijft de speech helemaal zelf, zodat het echt je eigen woorden zijn.
 • Daarna review ik hem, maar vaak is hij al helemaal goed!
 • Kosten: Vraag hier vrijblijvend de prijs aan


EHBSpeech-LiveSophie Looijestijn

Het EHBSpeech-Totaalpakket dat hierboven uitgelegd staat, aangevuld met een live ontmoeting waarin we je toespraak oefenen totdat het goed voelt.

 • Bij het oefenen letten we op zaken als houding, stemgebruik, intonatie en wat je met je handen moet doen.
 • Ook handig voor wanneer je bang bent dat je emotioneel wordt: we oefenen tot de emoties je niet meer verrassen. Dat wil niet zeggen dat je op het moment suprême niet emotioneel wordt, maar wel dat je in controle blijft. Zo heb je vertrouwen in je speech én in jezelf.
 • Kosten: Vraag hier vrijblijvend de prijs aan

EHB-Uitvaartspeech

Is er een dierbare overleden of gaat dat binnenkort gebeuren? Wil je goed voor de dag komen? Heb je geen inspiratie of kun je de rust niet vinden om iets op papier te zetten? Dan is deze Eerste Hulp bij Uitvaartspeech voor jou: maatwerk onder hoge tijdsdruk. Vraag snel een vrijblijvende offerte aan. Het traject ziet er ongeveer als volgt uit:

 • We bellen en inventariseren je behoeftes en ideeën en de beschikbare tijd.
 • We maken een planning en bespreken de verwachtte kosten. Zo weten we allebei waar we aan toe zijn.
 • Ik interview je of geef je vragen om op te kauwen, om je gedachten op gang te krijgen.
 • Ik geef je een schrijfinstructie of schrijf zelf een opzet voor je, om je het schrijven gemakkelijker te maken.
 • Jij schrijft of past aan en stuurt mij terug.
 • Ik review je tekst en geef je algemene en woordspecifieke tips zodat je precies weet wat je moet doen om de tekst af te maken.
 • Ik geef je ook algemene spreektips als je dat fijn vindt.
 • We herhalen de cyclus net zo lang als nodig.
 • Als je tevreden, ontspannen en vol vertrouwen bent, laat ik je los en stuur je de factuur.
 • Op de dag van de uitvaart ben je ontspannen en vol vertrouwen omdat je zeker weet dat je een goede tekst hebt die doet en zegt wat jij voor dat moment voor ogen had.
 • Achteraf krijg je complimenten over je toespraak, omdat hij zo mooi, raak, persoonlijk en boeiend was om naar te luisteren.

Het aantal uur dat ik voor je bezig ben, hangt af van jouw situatie en wensen. Benieuwd naar de te verwachten kosten voor jouw situatie? Vraag snel een vrijblijvende offerte aan.

Nog meer opties

Er is nog meer mogelijk dan de bovengenoemde diensten:

 • Als je het te spannend of ongepast vindt om zelf te spreken, kan ik namens jou het woord voeren.
 • Als er meerdere mensen zijn die spreken, kan ik de toespraken coördineren. Zo vullen ze elkaar aan, overlappen ze niet en duren ze niet te lang. Handig voor tijdens een groot feest, een huwelijk of een uitvaart.
 • We kunnen ook voor de gelegenheid samen een hele ceremonie ontwerpen. Zie op maat gemaakte ceremonies.

De kosten

Bel me om te vertellen wat je zoekt en nodig hebt. Op basis van jouw verhaal vertel ik welk pakket het beste past of hoeveel tijd ik nodig denk te hebben voor maatwerk, en hoeveel dat kost.

Omgekeerd kun jij aangeven hoeveel je maximaal kwijt wilt zijn, dan vertel ik je wat ik voor die prijs kan bieden. Zo komen we samen tot een voor ons beide acceptabele afspraak die – dat vind ik belangrijk – van te voren helder is.

Meer lezen?

Lees hieronder de reactie van klanten die ik hielp met hun toespraak!

Meer weten over wie je helpt? Lees wie ik ben.

Groet! Sophie

Claudia worstelde met wat ze wel en niet kon zeggen op de bruiloft van haar zus waar ze getuige was. Uiteindelijk belde ze Sophie en na een belsessie van 30 minuten is dit wat ze zei: “Zo’n kort gesprek en het heeft zó geholpen! Ik zat er echt tegenaan te hikken maar ik ga gewoon doen wat je zei.”

En achteraf zei ze:
“Het is gelukt een speech te schrijven en het is heel goed gegaan. Mijn zus was er superblij mee. Ze stuurt de hele tijd foto’s dat ik aan het speechen was.”

Claudia

2 juli 2018

Inmiddels is de trouwerij alweer voorbij. We hebben een fantastisch mooie dag gehad met gelukkig droog weer! De speech ging echt geweldig!! Van te voren wel zenuwachtig want het is voor mij geen dagelijkse kost. Toen ik begon voelde ik een rust over me heen komen en kon ik rustig spreken. Het bruidspaar had niet verwacht dat ik zou speechen. Het was echt een hele verrassing voor ze en ze waardeerden dit enorm. Zoals mijn schoonzoon zei “ik ben buiten mijn comfort zone getreden”. 😂

Vele aanwezigen (ook mijn dochter) hebben een traantje gelaten op de momenten dat ik dit eerst ook had. Maar toen ik ah speechen was gebeurde dat niet en kon ik rustig door praten, wel met een brok in mijn keel. Dat zagen en voelden de aanwezigen ook.

Ik heb heel veel complimenten gekregen. De moeder vd bruidegom kwam naar mij toe en zei “wat geweldig lief en fijn om te weten dat jullie mijn zoon zo liefdevol omarmen, dat doet me zo goed”. Ik kreeg een dikke zoen op mijn mond en een knuffel van haar. Dus al met al een fantastische speech en momenten die ik mede aan jou te danken heb!  Nogmaals heel veel dank voor je hulp.

Lieve groet

Moeder van de bruid - Speechhulp Totaalpakket

Sophie haar telefonische brainstormsessies al hielpen mij mijn gedachten te structureren. Haar tips waren heel goed bruikbaar en enthousiasmerend. Het contact verliep uiterst plezierig. Bovendien, Sophie vond alles goed en niks te gek… Dat was heel vertrouwenwekkend. Ik kon in de aanloop naar mijn speech ook met een gerust hart andere dingen gaan doen omdat ik zeker wist dat het goed zou komen. Onder begeleiding van Sophie heb ik een toespraak geschreven waar je een breinaald doorheen kunt steken.

Peter

57 jaar, vader van de bruid

“Het speechen ging gister hartstikke goed. Tevreden over mijn tekst kon ik daar vol zelfvertrouwen staan. Ik heb gezegd wat ik graag wilde zeggen. Het voelt goed zo. Door het gesprek met jou en de tips die je me gegeven hebt lukte het me om tot de kern te komen. De chaos aan losse gedachten in mijn hoofd werd door jouw manier van werken en doorvragen, op een fijne manier geordend tot een krachtige en bondige speech waarbij het lukte om te spreken vanuit mijn hart. Dank voor al je hulp.” Marieke Kruithof, cultuurprogrammeur- heb ik geholpen bij het schrijven van haar afscheidsspeech van werk.

SpeechReview

“Je zei niet alleen wat niet lekker liep maar gaf me ook suggesties.”

Assia Kraan - Mamadans

Assia Kraan – Mamadans

Sophie hielp Assia Kraan (37, zwangerschapsdocente bij Mamadans) met het opstellen van haar 60 seconden pitch bij een ondernemersnetwerkbijeenkomst.

Ik ben erg blij met je complimenten, dat geeft me vertrouwen
en met het aanwijzen waar het nog niet lekker loopt, dat geeft me richting
en met je suggesties, want meestal laten adviseurs het daarbij. Maar dan blijf ik zwemmen en kom moeilijk met een beter alternatief (anders had ik dat natuurlijk al op papier kunnen krijgen)
en met de vrijheid die je laat om mijn eigen keuzes en variant te bepalen, dat geeft me het gevoel van vrijheid en zelfverantwoordelijkheid.

Chiara

wilde iets doen bij het trouwfeest van haar zusje. Ik hielp haar bedenken wat te doen en reviewde de tekst die ze schreef. Dit mailde ze mij achteraf:

 • Inhoud is af!!! Dit is zo leuk!!! Jij bent echt goed!
 • You rock!! Dit is echt jouw gift aan de wereld.
 • Speech en filmpje waren MEGASUCCES! Er kwamen heel veel mensen naar me toe. Ze waren geraakt en hadden ook veel gelachen. Heel erg bedankt dat je mij het lef hebt gegeven!
 • Wat jij doet is nieuw en innovatief, dus men moet eerst wennen aan het idee. Ik wist niet beter dan dat je op een bruiloft taart eet en that’s it. Ik hoorde na afloop van heel veel mensen dat ze mijn moment heel bijzonder vonden. Ja, 15 minuten heeft impact!

Winny en Arnoud

gaven een feest voor hun 25 jarig huwelijk. Ze wilden hun borrel een beetje diepgang geven door te openen met een toast. Ik hielp ze bedenken wat daarbij te zeggen. Dit schreven ze achteraf:

“We wilden wat speciaals doen ons vijfentwintigjarig huwelijksfeest, maar wisten eigenlijk niet precies hoe we dit het beste aan konden pakken. Na een praatsessie van 1 ½ uur met Sophie kwamen we tot een aankleding van het feest die goed bij ons paste en waar we zelf nooit zo goed op uitgekomen waren. Aan het begin van het feest hebben we aan de gasten verteld wat vijfentwintig jaar getrouwd zijn voor ons betekent en welke grote rol onze dochter daarbij speelt. Daarnaast heeft de echtgenoot zijn vrouw gevraagd of zij het ook de komende vijfentwintig jaar met hem wil doorbrengen. Deze aankleding aan het begin van het feest heeft het geheel de diepgang gegeven die wij graag wilden hebben. We zijn ervan overtuigd dat het zonder de samen met Sophie bedachte opzet slechts om een borrel zou gaan en niet om het moment van bezinning, dat we graag aan het geheel wilden geven. Voor een bijzonder familiefeest willen we Sophie dan ook van harte aanbevelen.

“Voor de bruiloft van mijn broertje was ik bezig met het schrijven van een toespraak. De tijd begon te dringen, maar mijn inspiratie bleef achter. Het lukte niet … wat nu? Ik raakte in paniek, dit mocht toch niet mislukken … zelfhulpboeken en internetpagina’s vol tips brachten me niet verder dan waar ik al was.

Bij een laatste zoekpoging, kwam ik (gelukkig!) uit bij Sophie. Ik was inmiddels behoorlijk wanhopig, maar Sophie beantwoordde mijn noodkreet direct, hartelijk en bovendien vol vertrouwen. Zelfs op de vraag of ik nog op tijd was, was het antwoord geruststellend positief.

Ik ging voor het totaalpakket, want dat leek me precies wat ik nodig had. Ons eerste telefonische gesprek was prettig en constructief; ik kreeg concrete tips en handvatten en kon met hernieuwde energie verder met mijn eerste opzet. Na een paar keer waardevolle feedback, leek er toch echt een toespraak te ontstaan. En het mooiste van alles was: ik deed het zelf! Het waren en bleven mijn woorden. Het draaide om wat ik wilde zeggen, op mijn manier.

Er ontstond zelfs een mooie rode draad in het verhaal. Het moeilijkste tijdens het schrijven, vond ik het schrappen, het loslaten, het kill-your-darlings-principe, maar daar loodste Sophie me rustig en in stapjes doorheen. Het is uiteindelijk gelukt om met plezier en vertrouwen een toespraak te schrijven, logisch opgebouwd, niet te lang en in balans, eentje waar ik zelf inmiddels trots op was. Na een paar keer oefenen (ook met wat praktische tips van Sophie) was het dan zover.

Het moment van betekenis was aangebroken…na de eerste alinea’s verdwenen mijn zenuwen en kwam ik er goed in. Het was muisstil, er werd gelachen om de juiste dingen en na afloop een dankbare knuffel van het bruidspaar maakte het compleet. Kortom; het ging super en het voelde intens en heel bijzonder. Ik kijk nog steeds met plezier terug op het hele proces, van schrijven tot speechen. Ontzettend bedankt Sophie, zonder jou was me dit niet zo gelukt. Je levert een dienst van enorme betekenis, de investering meer dan waard!”

Ellen van Zandvoort- getuige en zus

Speech Totaalpakket

Wally

wilde jaar man man verrassen met een toespraakje bij het vieren van hun dertig jarig huwelijk. Ik hielp haar met het schrijven van de toespraak. Zo omschrijft ze mijn hulp:

“Ik las een stuk in de krant over Moment van Betekenis. Dat sprak mij zeer aan. Omdat wij 1 juli ons parelmoer huwelijksfeest wilden vieren en wij dit met onze dierbaren wilden doen, wilde ik iets bijzonders eraan toevoegen voor mijn man. Met hulp van Sophie heb ik een aantal dingen op papier gezet. Het is precies zo geworden zoals ik mij heb voorgesteld. Ik heb het goed kunnen verwoorden.Iedereen was er onder de indruk van, vooral mijn man. Het gaf zeker een toegevoegde waarde aan ons feestje. Ik kan het iedereen aanraden die een bijzondere touche wil toevoegen aan een feest. Voor ons was dit bijzonder, dank je wel Sophie voor je hulp.”

“Alhoewel ik mijn aan Tim toegezegde toespraak met een zekere spanning tegemoet zag, heb ik na afloop daarvan vele felicitaties van jong en oud in ontvangst mogen nemen. De boodschap is bij de mensen goed overgekomen en dat was ook precies mijn bedoeling. Om jouw woorden te gebruiken: een echt moment van betekenis! Voor jouw ondersteuning ben ik je daarom bijzonder dankbaar. Je bent echt mijn held en dat wilde ik toch nog even met je delen. Je hebt me goed geholpen en uiteraard wens ik je ook namens mijn vrouw alle succes met alles wat je nog op je weg zult tegenkomen.

Peter Ruig - vader van de bruidegom, Speech Totaalpakket

“Ik zie het nu al helemaal voor me. Met jouw aanwijzingen kom ik een heel eind. Ik heb er een goed gevoel over. Het is inspirerend om op deze manier een speech voor te bereiden. Ik weet zeker dat ik een hele mooie speech in elkaar ga zetten met jouw aanwijzingen en ideeën tot nu toe.”

Ted Alferink, geholpen met de toespraak bij de opening van een door hem opgerichte Woongroep, Speech Start

“Heel fijn, heel verhelderend, heel rustig, heel duidelijk. Ik had het zelf niet zo kunnen bedenken. Mijn verhaal was veelste lang geworden. Echt heel waardevol en het geld absoluut waard .”

4 april 2018, Speech Start

Sophie heeft me geholpen met het schrijven van een toespraak voor het zestigjarig huwelijksjubileum van mijn ouders. Ik heb het ‘EHBSpeech Totaalpakket’ bij haar afgenomen.

Wat ik wilde zeggen was een enorme pap in mijn hoofd, een enorme brij. Ook had ik last van de gedachte dat dit mogelijk het laatste zou zijn dat ik voor mijn ouders zou doen, mijn laatste toespraak. Ze zijn beide diep in de tachtig en ik werd tijdens het nadenken erg emotioneel.

Sophie heb ik ervaren als heel professioneel en prettig in de omgang. Het leek alsof ik haar al heel lang kende! En dat terwijl we elkaar niet zagen: ik woon in Milaan en onze overleggen waren telefonisch. Ze is heel snel, pikte alles snel op, ook al direct tijdens het eerste gesprek terwijl we nog geen contract hadden. Dat is fijn omdat je voelt dat ze het met aandacht doet.

Sophie is ook heel precies. Dat is belangrijk als je iemand begeleidt: dat er afspraken zijn en dat die nagekomen worden. Onze belmomenten, daar hield ik rekening mee, en dat ging allemaal goed.

Ze was ook heel rustig. Ik dacht dat we weinig tijd hadden maar daar stelde ze me meteen in gerust.

Dankzij haar schrijfinstructie heb ik niet het idee dat ik heel erg op de tekst heb zitten zwoegen. Ik heb het niet ervaren als een zware job. Dat kan met een speech hè, dat je denkt: “oh jee nu moet ik”, maar dat heeft Sophie voor me weggenomen. Als je alleen voor zo’n papier zit of zo’n pc, dan weet je niet hoe je moet beginnen. Maar Sophie haar schrijfinstructie vond ik heel fijn, heel prettig, een houvast.

Van een grote berg gedachten is het uiteindelijk een speech geworden van 1 A4, en dat is echt haar aandeel: zij zag wat er uit moest en wat we erin moesten laten. Zo is de speech niet te lang geworden.

Los van het begeleiden van het schrijven was Sophie haar begeleiding ook emotioneel: door dit werk heb ik afstand kunnen nemen en kon ik mijn angst voor het overlijden van mijnouders scheiden van de feestelijke gelegenheid waar ik wilde spreken.

Ik vond deze uitgave heel goed besteed. Ik heb het heel fijn gevonden, echt, complimenten!

Berlinde van der Werff, (48 jaar)

Speechhulp in 1 minuut:

Contact

Sophie Looijestijn
Moment van Betekenis
 
sophie-profielfoto-rond
071 833 0008
welkom@momentvanbetekenis.nl