Jarig? Trakteer jezelf op je lievelingsgezelschap

Ik ben ‘s zomers jarig; 12 juli om precies te zijn. Een paar jaar geleden begon ik die dag als echte ‘Soofdag’ in te richten: vrij houden, dingen doen waar ik blij van word, mezelf verwennen. Vorig jaar bedacht ik de voor mij grootste verwennerij: mijn lievelingsmensen samen bij mij aan tafel. Gecaterd, zodat ik geen kookstress zou hebben. De kinderen uit logeren, want uitslapen is ook verwennerij.

Die avond met mijn zeven lievelingsmensen heb ik zó ontzèttend genoten, dat ik het dit jaar weer heb gedaan. Voor mij was het weer en net zo fijn; voor mijn gasten zelfs fijner, want zij kenden elkaar inmiddels.

Jezelf trakteren op een intiem diner met alleen je lievelingsmensen is een heerlijk verjaardagscadeau. Ik gun het iedereen. Behalve fijn en leuk is het ook handig en zinvol.

Mocht mijn enthousiasme je nog niet overtuigd hebben, hier drie argumenten om het te proberen.

  • Als je net als ik niet één grote vriendengroep hebt maar losse vriendschappen, is het fijn als die mensen elkaar leren kennen. Mijn ene vriendin heeft er nu een gezicht bij als ik vertel over de ander. Afgelopen jaar is dat meerdere malen handig gebleken: het scheelt uitleg.
  • Ooit komt er een groter feest of overkomt mij iets. Wie weet wat voor hilarisch lied of handig ziekenverzorgingsrooster er kan ontstaan doordat mijn allerliefsten elkaar nu weten te vinden.
  • Zo’n intiem etentje organiseren werkt ook bezinnend: wie zíjn eigenlijk je lievelingsmensen? Van wie krijg je energie en van wie stiekem niet? Als je jezelf één keer per jaar centraal mag stellen, wie wil je dan om je heen? En gun je jezelf dat? Dat zijn zinvolle vragen: ze brengen je dichterbij je eigen geluk.

 

Dus. Wanneer ben jij jarig?