Vier dingen die je moet weten voordat je je eigen trouwambtenaar vraagt

Jullie gaan trouwen en pakken het anders aan: jullie willen een persoonlijke ceremonie, mogelijk op een originele plek. Jullie gaan op onderzoek uit, vragen offertes aan en voeren kennismakingsgesprekken. En dan is het zover: jullie hebben een super leuke ‘babs’ gevonden (bijzonder ambtenaar burgerlijke stand) waar jullie het helemaal mee zien zitten! Maar dan valt het tegen: het wordt veel duurder dan gedacht en navraag bij de gemeente leert dat wat jullie willen eigenlijk helemaal niet kan!

Voorkom teleurstellingen. Zorg dat je weet waar je het over hebt en geen onnodig werk verricht. Lees de vier dingen die je moet weten voordat je je eigen trouwambtenaar vraagt. Op het einde staan ook acht tips.

Belangrijk om te weten: Mijn belang bij dit artikel

Dit artikel heb ik, Sophie Looijestijn, geschreven. Ik ben ceremoniemaker en zelfstandig trouwambtenaar bij Moment van Betekenis. Ik ben gespecialiseerd in het op maat maken van (onder andere liefdes)ceremonies. Ik heb vaak gesprekken met bruidsparen in de oriëntatiefase en leg onderstaande vaak uit. Ik help mensen graag aan correcte en complete informatie maar wil ook mijn eigen tijd graag efficiënt gebruiken, daarom heb ik alles wat ik weet en mijn tips hieronder opgeschreven. Ik hoop dat bruidsparen deze informatie lezen voordat ze een dierbare, een vakgenoot of mijzelf benaderen om hun ceremonie te leiden.

Dit artikel komt mogelijk negatief over omdat het gaat over de hobbels die je moet nemen als je een persoonlijke ceremonie wilt. Het is niet bedoeld om bruidsparen af te schrikken, wel om ze een reëel beeld te geven. Mijn eigen mening is uiteraard dat iedereen moet gaan voor een zo persoonlijk mogelijke, op maat gemaakte ceremonie! Ik vind dat liefdesvieringen alle tijd, aandacht, energie en dus ook geld waard zijn. Gezien mijn vak spreekt dat voor zich 🙂

1. De eenmalige benoeming bij de gemeente kost extra geld

Gemeentes bieden trouwambtenaren waar je uit kunt kiezen. Wil je je eigen trouwambtenaar meenemen, dan wijk je af van de gemeentelijke standaard en dat levert de gemeente extra werk op. Die persoon moet namelijk eenmalig benoemd worden bij de gemeente. Soms moet er ook een beëdiging bij de rechtbank geregeld worden. Voor dat extra werk rekenen gemeentes extra geld. De prijs varieert per gemeente, ik heb verschillende dingen gehoord tussen de € 80 en € 190. Deze kosten komen bovenop de standaard kosten (zogenaamde ‘leges’) voor het trouwen. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar een eigen trouwambtenaar meenemen, die het werk van een gemeentelijke ambtenaar overneemt, kost dus extra geld, alleen al vanwege de administratieve paperassen. Bedenk of je het waard vindt die extra kosten te betalen.

2. Een professionele babs kost extra geld

Een professionele babs heeft veel ervaring met huwelijksceremonies maken en heeft zijn werk gemaakt van dit vak. Die persoon levert als het goed is kwaliteit, persoonlijke aandacht, en de oh zo gewenste klik. Net zoals jij een serieus salaris krijgt voor je dagelijkse werk zal deze babs, die vaak zzp’er is, een serieus bedrag vragen om zijn of haar beroep uit te oefenen. Een snelle zoektocht op internet vertelt dat de prijzen variëren tussen €450 en €3750. Benader alleen een professional als je bereid bent voor die professionaliteit te betalen.

3. Je mag niet overal je eigen ambtenaar meenemen

Elke gemeente bepaalt zelf hoe het trouwen binnen haar gemeentegrenzen te organiseren. In sommige gemeentes mag je welke meerderjarige dan ook eenmalig als trouwambtenaar laten aanwijzen, in anderen moet je het doen met het gemeentelijke aanbod. Het vaakst mag je een eigen trouwambtenaar meenemen op voorwaarde dat die bij een andere gemeente benoemd is en daar regelmatig huwelijken voltrekt. Mogelijk kan wat jullie willen dus niet. Check hoe het zit bij de gemeente waar jullie willen trouwen, vóórdat je een dierbare of professionele babs vraagt jullie ceremonie te leiden. Zo voorkom je onnodige gesprekken en teleurstellingen.

4. Je mag niet overal voor de wet trouwen en als het mag, kost het mogelijk extra geld

Net als bij de ambtenaren, biedt elke gemeente standaard huwelijkslocaties: sowieso het stadhuis, soms nog mooie plekken daarbuiten. Soms moet je extra betalen als je op zo’n buitenlocatie wilt trouwen. Soms mag je zelf een buitenlocatie eenmalig als trouwlocatie laten aanwijzen. Daar moet je dan een aanvraag voor indienen en – uiteraard – extra kosten voor betalen: net als het eenmalige benoemen van een externe trouwambtenaar kost het aanwijzen van zo’n locatie als huwelijkslocatie de gemeente extra tijd. Ze moet namelijk controleren of de locatie aan bepaalde wettelijke eisen voldoet. Plannen jullie een huwelijksceremonie op een kasteel, in het bos of in de tuin van oma, check dan of je daar wel voor de wet mag trouwen.

Dus:

Willen jullie een persoonlijke huwelijksceremonie op een originele plek? Dan kies je zeker niet voor de eenvoudigste en goedkoopste optie. Het mag soms niet van de gemeente en als het mag, komen er extra handelingen en extra kosten bij kijken: voor de eenmalige benoeming van een zelf meegenomen trouwambtenaar, voor die trouwambtenaar als het een professional is, en soms voor de afwijkende locatie.

Foto Stefan Segers

Mijn tips:

  1. Begin met uitzoeken wat wel en niet kan bij de gemeente waar jullie willen trouwen. Sommige gemeentes geven geen of onheldere informatie op hun website over deze afwijkende mogelijkheden. Soms doen ze dat expres omdat ze het niet willen stimuleren. In dat geval kun je het beste bellen om te vragen hoe het zit. De afdeling die je nodig hebt varieert van naam maar heet waarschijnlijk burgerlijke stand, burgerzaken of publiekszaken.
  2. Bedenk of je de extra kosten vindt opwegen tegen de toegevoegde waarde van een persoonlijke ceremonie op de plek van jullie keuze.
  3. Benader pas een dierbare als je weet dat je een eigen trouwambtenaar mag meenemen.
  4. Benader pas een professional als je bereid bent voor diens professionaliteit te betalen.
  5. Vinden jullie al die bijkomende kosten toch niet de investering waard? Ga dan alsnog voor een gemeentelijk ambtenaar. Wie weet hebben jullie mazzel en treffen jullie iemand die jullie mogen, die snapt wat jullie willen en bereid is rekening te houden met jullie wensen. Zo niet, dan hebben jullie de afweging in ieder geval bewust gemaakt.
  6. Willen jullie de persoonlijke ceremonie niet laten varen maar zien jullie op tegen de extra kosten bij de gemeente? Knip dan het wettelijk huwelijk en de liefdesceremonie uit elkaar. Trouw eenvoudig voor de wet en maak een persoonlijke liefdesviering, die je houdt waar je wilt onder leiding van wie je wilt.
  7. Willen jullie een persoonlijke ceremonie maar hebben jullie geen dierbare die jullie het zien doen of die jullie het willen vragen? Benader dan een professional.
  8. Omgekeerd: hebben jullie geen budget voor een professional? Overweeg dan een dierbare te vragen om de ceremonie voor te bereiden en te leiden. Bedenk echter wel dat je die persoon nogal wat vraagt. Er zijn niet voor niks mensen die hier hun beroep van maken: het is een vak apart.

En, wat nu?

Ik hoop dat je dit artikel nuttig vond!

Contact

Sophie Looijestijn
Moment van Betekenis
 
sophie-profielfoto-rond
071 833 0008
welkom@momentvanbetekenis.nl

 

Download ook mijn andere boek - gratis!

Het geheim van trouwen zonder gedoe: een zorgeloze bruiloft in drie stappen een handig miniboek met concrete doe-opdrachten voor iedereen die wil trouwen maar opziet tegen wat daarbij komt kijken.