Weten jouw nabestaanden hoe je de dingen wilt hebben? 3 acties die ze je in dank zullen afnemen

Help je nabestaanden een handje

Weten jouw dierbaren wat ze moeten doen als jij morgen onder een tram komt?

Laatst zag ik een geweldig mooie film die me de inspiratie gaf voor dit artikel. Hieronder lees je meer over de film en waarom ik hem zo goed vond.

We gaan er natuurlijk niet vanuit dat je onder een tram komt en ik wens je nog een lang leven toe, maar hieronder lees je drie actiepunten die je misschien toch maar beter meteen kunt doen. Je nabestaanden zullen je dankbaar zijn.

Succes ermee en groet,


Film van Betekenis: The Descendants

In de film The Descendants speelt George Clooney een keer een niet-gelikt figuur. Hij speelt Matt King, een vader die zo goed als het gaat probeert te dealen met zijn vrouw die na een bootongeluk in coma ligt en waarvan hij ontdekt dat ze vreemdging en hem wilde verlaten. Hij moet het nieuws dat zijn vrouw niet zal ontwaken vertellen aan zijn puberdochters en aan alle vrienden en familie.

Ik vind dat de film een realistisch en ontroerend beeld schetst van de paar dagen rond het overlijden van een dierbare.

En ik heb echt sympathie voor de personage van Matt King. Hij laat zo goed zien hoe moeilijk het is om alles bij elkaar te houden. De zee aan gevoelens waarin je moet proberen niet kopje onder te gaan. Het wachten. Mensen te woord staan. Je kinderen en schoonouders ruimte geven voor hun verdriet terwijl je dat van jezelf nog niet eens behapt en ook heel kwaad bent.

Echt een ongelooflijk goed gemaakte film. Ik zeg: kijken!


3 acties die je nabestaanden je in dank zullen afnemen

We denken er niet graag over na, maar er komt een dag dat we doodgaan. En dan hebben onze nabestaanden behoorlijk wat te verstouwen. Niet alleen hun verdriet, maar er moet ook van alles geregeld worden.

Help ze een handje door de drie actiepunten hieronder uit te voeren. Ze zullen je dankbaar zijn.

1) Denk na hoe je de de dingen wilt hebben als je dood bent.

Denk na over vragen als:

 • In welke omstandigheden mogen ‘ze’ ‘de stekker’ eruit trekken?
 • Mogen mijn organen gedoneerd worden? Zo ja, welke (niet)?
 • Wil ik begraven of gecremeerd worden?
 • Waar wil ik begraven worden, of wat moet er met mijn as gebeuren?
 • Heb ik bepaalde wensen voor de afscheidsdienst?
 • Wil ik het afscheid in een kerk, zo ja welke?
 • Heb ik al bepaalde muziek of teksten die ik mooi vind?
 • Is er iets bijzonder wat ik graag wil dat mensen doen? Bepaalde kleuren, een bepaalde ‘boodschap’ of instructie? Zoals bijvoorbeeld prinses Wilhelmina die vanuit haar geloof in het wit begraven wilde worden. Voor haar betekende overlijden namelijk de overgang naar het eeuwige leven; dat was reden tot vreugde in plaats van verdriet.
 • …en wat je verder nog bedenkt.

2) Schrijf op wat je nu al weet.

Als je nagedacht hebt over de vragen hierboven, schrijf je op wat je nu al weet. Wat je zou willen en wat niet.

Het hoeft niet perfect te zijn, het is een momentopname. Eens in de zoveel tijd denk je er weer over na en werk je het document bij. Het is een groeidocument zoals dat zo mooi heet.

En een groeidocument met een momentopname is voor je nabestaanden altijd beter dan niks.

3) Vertel waar je het hebt opgeschreven.

Al dat nadenken en opschrijven heeft geen zin als niemand weet dat het er is of waar het staat. Vertel dus aan je partner, ouders, kinderen, beste vrienden, waar ze je wensen kunnen vinden.

En dan niet ´op de computer´ maar precies in welke map. En maak ook maar een printje voor het geval je computer crasht, en vertel ook waar dat printje ligt. En (je voelt hem al aankomen) dan niet ‘in mijn studeerkamer’ of ‘ergens bij mijn bureau’, maar zo concreet mogelijk: welke kast, welke la, welke map, welk tabblad. Maak het je nabestaanden makkelijk.

Als je toch bezig bent, vraag je ook meteen aan jouw partner (en ouders, en kinderen, en beste vrienden) hoe zij het willen hebben als ze doodgaan, en waar zij dat hebben opgeschreven. Dan helpen jullie elkaar.

Dus:

Hoe jong of oud je ook bent, en hoe vervelend je het ook vindt om erover na te denken, doe je toekomstige nabestaanden een lol en

 1. Denk na over je wensen rond je overlijden;
 2. Schrijf je wensen op en werk het document af en toe bij;
 3. En vertel je nabestaanden (precies!) waar ze je wensen kunnen terugvinden.

En een bonusactie:

 • Vraag je dierbaren om hetzelfde te doen.

Zo help jij je dierbaren en zij jou, zodat nabestaanden tenminste op dit onderwerp hun hoofd niet hoeven te breken wanneer ze iemand verliezen.

Wil je je mening hierover delen?

Heb je hier wat aan? Of heb je aanvullende tips? Laat hieronder een reactie achter, mail of bel me. Ik hoor graag van je.


Als ik morgen doodga…

…lezen jullie dan dit gedicht voor? Ik las het aan mijn zoontje voor en moest acuut huilen zo mooi vond ik het. Het is alsof Sjoerd Kuyper recht mijn hart in schrijft. Ik zou het gedicht opdragen aan Maarten.

Sjoerd Kuyper schreef de bundel ´Ik blijf altijd bij je´ geïnspireerd door prenten van Marit Tornqvist. (Querido Kinderboek 2008, ISBN 9789045106564)

Contact

Sophie Looijestijn
Moment van Betekenis
 
sophie-profielfoto-rond
071 833 0008
welkom@momentvanbetekenis.nl