Wie ben ik?

portret van Sophie Looijestijn

Sophie Looijestijn (1983)

Levensloop

Sophie Looijestijn, geboren Hogerzeil (Ghana, 1983), getrouwd, moeder van een zoon (2013) en een dochter (2017), ik woon in Voorschoten (Zuid-Holland, Nederland).

Tweetalig (NL-FR) opgegroeid in een gezin met vier kinderen in de buurt van Genève, Zwitserland, als kind van VN-ouders. Bij ons aan tafel kwamen mensen van heel de wereld met verschillende talen, culturen en levensbeschouwingen. Ik heb daar een open blik aan over gehouden. In mijn ogen zijn we allemaal mens, voelen we dezelfde dingen in dezelfde situaties en hebben we dezelfde vragen. De antwoorden en manieren om met het leven om te gaan zijn anders, maar iedereen doet zijn best gezien zijn of haar achtergrond. In mijn eigen zoektocht heb ik mijn eigen, voorlopige, antwoorden gevonden, maar ik ben altijd nieuwsgierig naar andermans zoektocht en antwoorden. Ik heb geen onvermurwbare oordelen en vind niet zo snel iets gek. Kom maar op met je verhaal, ik ben nieuwsgierig!

Na mijn eindexamen heb ik een tussenjaar gehad in Heidelberg, Duitsland. Daar heb ik mijn Duits geperfectioneerd, me een beetje verdiept in muziekwetenschap, filosofie en Duitse literatuur; vrienden gemaakt, gezongen in het studentenkoor en ervaring opgedaan met toneelregie.

In 2002 kwam ik als negentienjarige met veel te net taalgebruik en een grote culturele achterstand in Nederland aan, om in Leiden theologie/godgeleerdheid/godsdienstwetenschappen te studeren. Ik heb een actieve studententijd gehad bij studentenvereniging Augustinus, theologisch dispuut FFF, en in ongeveer elke studentenmedezeggenschapscommissie gezeten die er was. Daarna heb ik de lerarenopleiding gevolgd om docent levensbeschouwing op de middelbare school te worden. Ik ben trots om te zeggen dat ik daar cum laude ben afgestudeerd.

Ik heb een paar jaar als docente op de middelbare school gewerkt voordat ik, vanuit een deeltijdbaan aan de Universiteit Leiden, in 2012 mijn eigen bedrijf Moment van Betekenis heb opgericht. Sinds april 2016 ben ik 100% zzp’er, een leerschool op zich.

Karakterschets

Nieuwsgierig, mensenmens

Talig

Doorvrager

Gevoelig

Denker doener -> praten graag, maar het moet ook ergens toe leiden.

Streber, wil het graag goed doen – wat Het ook moge zijn

Gestructureerd – probeer met kleurencodes grip te krijgen op de grote hoeveelheid ideeën, gedachtes en gevoelens in mij.

Eerlijk, zorgvuldig, dapper: wil het liefst altijd dingen uitspreken en conflicten uitpraten. Doorzetten ook of juist als het moeilijk wordt. Ik heb een hekel aan onuitgesproken dingen en onuitgeprate ruzies. Relaties gaan niet altijd vanzelf. Soms is het hard werken en dat doe ik graag voor de mensen die belangrijk voor me zijn.

Weet je wel, die vraag van “Je huis staat in brand, je mag maar een ding meenemen, wat is het?” Bij mij zijn dat mijn dagboeken, die ik heb sinds mijn puberteit. Zelfreflectie, zelfkennis en uiteindelijk zelfspot zijn belangrijke waardes in mijn leven.

Niet zo goed in dingen weggooien.

Spaart gouden momentjes.

“Memento mori” – ik probeer dagelijks te leven zoals ik geleefd zou willen hebben als ik op mijn sterfbed terugkijk. Lukt niet altijd maar gaat best aardig.

Liefde voor…

Mijn drie liefjes. Knuffelen, bakken, boekjes lezen, samen wandelen in het bos of op het strand.

Goede gesprekken met vrienden en vriendinnen, lang tafelen, goed eten, lekkere wijn. Speciaalbier bij de haard. Gin tonic in de tuin.

Aandacht voor mijn lijf: veel slapen, ashtanga yoga, fietsen, alleen wandelen, buitenlucht happen, wind in mijn toet.

Meerstemmig zingen, wat er ontstaat in die harmonie en de lol van het samen muziek maken!

In huis sleep ik mijn kleine rode tivoli radio overal mee naartoe. Hij staat standaard op radio 4.

Contact

Sophie Looijestijn
Moment van Betekenis
 
sophie-profielfoto-rond
071 833 0008
welkom@momentvanbetekenis.nl