Wie ben ik?

portret van Sophie Looijestijn

Sophie Looijestijn (1983)

Hoi! Ik ben Sophie. Oprichter en eigenaar van Moment van Betekenis, en Moment van Betekenis maker van beroep!

In de dagelijkse gang van zaken in mijn bedrijf word ik geholpen door Jytte Keller, een oud-klant van mij en inmiddels zeerrr gewaardeerde ‘Regelaar van Betekenis’. In het contact met Moment van Betekenis kun je met ons beide te maken krijgen.

Hoe beschrijf ik mijzelf en mijn werk?

Ik ben gevoelig, slim en creatief. Ik ben in het buitenland opgegroeid; ik denk dat het daardoor komt dat ik niet zo snel iets gek vind.

Ik zet mijn positiviteit, creativiteit en ruimdenkendheid graag in om mensen bewuster te laten leven; met name om ze te helpen bewust stil te staan bij momenten of zaken die belangrijk voor ze zijn.

Ik richt mij vooral op bedrijven en organisaties om ze te helpen belangrijke momenten vorm te geven, de aanleiding waarvan kan verschillen. Ik kan die bijeenkomsten ook leiden. Afgelopen tien jaar heb ik veel mensen in de privésfeer geholpen met het invullen van levensmomenten. Tegenwoordig leid ik daar vooral anderen in op.

Kernwaarde in mijn werk is authenticiteit: wat leeft er, wat is nu belangrijk, waar gaat het nou echt om, wat wil je kwijt en hoe vinden we daar een passende uiting voor? Door deze aanpak wordt een bijeenkomst van mijn hand altijd een ‘indrukwekkend authentieke belevenis’. Een echt ‘moment van betekenis’ waar mensen geraakt en geïnspireerd vandaan gaan; waar de deelnemers langdurig een positieve herinnering aan overhouden, de kracht waarvan nog lang naklinkt. Het heeft een verbindend effect.

In mijn LinkedInprofiel kun je zien hoeveel vormen mijn werk aanneemt.

Karakterschets

 • Nieuwsgierig, mensenmens
 • Talig
 • Doorvrager
 • Gevoelig
 • Denker doener -> praten graag, maar het moet ook ergens toe leiden.
 • Streber, wil het graag goed doen – wat Het ook moge zijn
 • Gestructureerd – probeer met kleurencodes grip te krijgen op de grote hoeveelheid ideeën, gedachtes en gevoelens in mij.
 • Eerlijk, zorgvuldig, dapper: wil het liefst altijd dingen uitspreken en conflicten uitpraten. Doorzetten ook of juist als het moeilijk wordt. Ik heb een hekel aan onuitgesproken dingen en onuitgeprate ruzies. Relaties gaan niet altijd vanzelf. Soms is het hard werken en dat doe ik graag voor de mensen die belangrijk voor me zijn.
 • Weet je wel, die vraag van “Je huis staat in brand, je mag maar een ding meenemen, wat is het?” Bij mij zijn dat mijn dagboeken, die ik heb sinds mijn puberteit. Zelfreflectie, zelfkennis en uiteindelijk zelfspot zijn belangrijke waardes in mijn leven.
 • Steeds beter in dingen weggooien.
 • Ik spaar gouden momentjes.
 • “Memento mori” – ik probeer dagelijks te leven zoals ik geleefd zou willen hebben als ik op mijn sterfbed terugkijk. Ik ben doordrongen van de kwetsbaarheid van het leven. Het maakt mij een bewust levend en dankbaar mens.

Liefde voor…

 • Mijn drie liefjes. Knuffelen, bakken, boekjes lezen, samen wandelen in het bos of op het strand.
 • Goede gesprekken met vrienden en vriendinnen, lang tafelen, goed eten, lekkere wijn. Speciaalbier bij de haard. Gin tonic in de tuin.
 • Aandacht voor mijn lijf: veel slapen, ashtanga yoga, fietsen, alleen wandelen, buitenlucht happen, wind in mijn toet.
 • Meerstemmig zingen, wat er ontstaat in die harmonie en de lol van het samen muziek maken!
 • In huis sleep ik mijn kleine rode tivoli radio overal mee naartoe. Hij staat standaard op radio 4.

Wat feiten uit mijn leven

Sophie Looijestijn, geboren Hogerzeil (Ghana, 1983), getrouwd, moeder van een zoon (2013) en een dochter (2017), ik woon in Voorschoten (Zuid-Holland, Nederland).

Tweetalig (NL-FR) opgegroeid in een gezin met vier kinderen in de buurt van Genève, Zwitserland, als kind van VN-ouders. Bij ons aan tafel kwamen mensen van heel de wereld met verschillende talen, culturen en levensbeschouwingen. Ik heb daar een open blik aan over gehouden. In mijn ogen zijn we allemaal mens, voelen we dezelfde dingen in dezelfde situaties en hebben we dezelfde vragen. De antwoorden en manieren om met het leven om te gaan zijn anders, maar iedereen doet zijn best gezien zijn of haar achtergrond. In mijn eigen zoektocht heb ik mijn eigen, voorlopige, antwoorden gevonden, maar ik ben altijd nieuwsgierig naar andermans zoektocht en antwoorden. Ik heb geen onvermurwbare oordelen en vind niet zo snel iets gek. Kom maar op met je verhaal, ik ben nieuwsgierig!

Na mijn eindexamen heb ik een tussenjaar gehad in Heidelberg, Duitsland. Daar heb ik mijn Duits geperfectioneerd, me een beetje verdiept in muziekwetenschap, filosofie en Duitse literatuur; vrienden gemaakt, gezongen in het studentenkoor en ervaring opgedaan met toneelregie.

In 2002 kwam ik als negentienjarige met veel te net taalgebruik en een grote culturele achterstand in Nederland aan, om in Leiden theologie/godgeleerdheid/godsdienstwetenschappen te studeren. Ik heb een actieve studententijd gehad bij studentenvereniging Augustinus, theologisch dispuut FFF, en bij ongeveer elke studentenmedezeggenschapscommissie die er was.

Daarna heb ik de lerarenopleiding gevolgd om docent levensbeschouwing op de middelbare school te worden. Ik ben trots om te zeggen dat ik daar cum laude ben afgestudeerd.

Ik heb een paar jaar als docente op de middelbare school gewerkt voordat ik, vanuit een deeltijdbaan aan de Universiteit Leiden, in 2012 mijn eigen bedrijf Moment van Betekenis heb opgericht. Sinds april 2016 ben ik 100% zzp’er, een leerschool op zich.

Wil je nóg meer weten?

Dan moeten we echt gaan koffie drinken of, liever nog, een stuk wandelen. Mail me gerust!