Zo maak je 2015 betekenisvol

Wordt 2015 voor jou betekenisvol?

Beste lezer,
Wordt 2015 een jaar van betekenis?
Misschien staat dat nu al voor jou vast, omdat er een mijlpaal gepland staat: je (kind) gaat trouwen, je verwacht een (klein)kind, iemand in je omgeving gaat afstuderen, promoveren, of met pensioen.
Mogelijk zullen er in 2015 ook verdrietige dingen gebeuren. Die zie je vaak minder goed aankomen dan vrolijke gebeurtenissen. Voor mij is dat reden te meer om de dingen waar ik dankbaar voor ben, regelmatig te vieren. Want voor je’t weet, is het leven voorbij.
Ik heb er vertrouwen in dat je me weet te vinden mocht je zo’n moment van betekenis, vrolijk of verdrietig, op een bijzondere en persoonlijke manier willen invullen.
Maar wat als 2015 voor jou geen mijlpalen kent? Hoe zorg je dan toch voor een jaar van betekenis?

Hieronder lees je vijf manieren waarop ik mijn dagelijks leven betekenisvolprobeer te maken. Ik hoop je te inspireren.


Zo maak je 2015 betekenisvol

Definities

´Het leven in 2015 dagelijks betekenisvol maken´, betekent voor mij dat je het leven niet voor vanzelfsprekend aanneemt. Wie heel plotseling iemand verloren heeft, weet dat het in één klap afgelopen kan zijn. Mij is dat niet overkomen. Desalniettemin probeer ik zorgvuldig met het leven om te gaan. Ik probeer elke dag op zo’n manier te leven, dat, als ik morgen doodga, ik tevreden ben met hoe het vandaag ging.

Geen belangrijke dingen uitstellen dus, en genieten zolang het kan.

Dit zijn de vijf dingen die ik dagelijks probeer toe te passen en die voor mij het leven betekenisvol maken:

1) Zeg het, als je (even) gelukkig bent.

Als je hardop uitspreekt dat je ergens blij mee bent, je even gezegend voelt, dan versterk je dat gevoel. Ten eerste voor jezelf: je wordt er als het ware nóg gelukkiger van. Ten tweede geeft het een gevoel van verbondenheid met degene met wie je het deelt.

Dus: zeg het als je gelukkig bent, al is het maar een kort momentje.

Over het benoemen en herbeleven van geluk schreef ik al eerder een artikel: Ben je sip? Van deze plaatjes word je blij. (Plus 2 tips over geluk)

Loesje: Geluk is erg onwiskundig. Je moet het delen om het te vermenigvuldigen.

2) Bewaar je geluksmomentjes en roep ze regelmatig opnieuw op.

Door de momenten dat je gelukkig was, te bewaren, kun je ze later nogmaals oproepen en het fijne gevoel nog een keer ervaren. Dus: schrijf je geluksmomentjes op of bewaar er een andere tastbare herinnering van.

Over het sparen van geluksmomentjes schreef ik al eerder een artikel: Mijn gouden tip voor klein dagelijks geluk.

3) Zeg het als je van iemand houdt.

In de Nederlandse cultuur is het niet echt gewoon: tegen iemand zeggen dat je van die persoon houdt. Het is ook een beetje spannend want je geeft jezelf bloot.

Doe het toch. Omdat het gewoon waar is. En omdat je nooit weet of je nog een keer de gelegenheid krijgt om het ‘live’ te zeggen.

4) Probeer ruzies altijd uit te praten.

Ruzies zijn naar. En het leven is kort. Blijf niet te lang boos op elkaar want je weet nooit wanneer je de ander weer ziet.

Zelf doe ik altijd mijn best om in verbinding te blijven: dingen uit te praten, elkaar proberen te snappen. Het lukt niet altijd maar ik wil niet dat het aan mij, mijn trots of mijn angsten ligt dat er nog iets tussen mij en een ander staat.

Het is moeilijk, maar probeer toch altijd ruzies uit te praten.

5) Bouw af en toe een reflectiemoment in.

Het leven is zó voorbij, en we hebben met z’n allen erg volle levens.

Door af en toe een reflectiemoment in te bouwen (bijvoorbeeld door te schrijven in een dagboek, een weekend in retraite te gaan of er met een vriend(in) over te praten), kun je nagaan of je nog blij bent met hoe de dingen gaan en zonodig bijsturen.

Je kunt niet alles naar je hand zetten, maar wel meer dan je misschien denkt.

Dus: doe af en toe een pas op de plaats en stel kritische vragen als: waar sta ik nu? Hoe vind ik dat? Zijn er dingen die ik anders zou willen?

Als je daarna de moed hebt om dingen ook daadwerkelijk te veranderen, ga je meer leven zoals je wilt leven. Niet makkelijk, maar wel de moeite waard.

Dus:

Wil je je dagelijkse leven betekenisvol inrichten?

  1. Zeg het als je (even) gelukkig bent.
  2. Zorg dat je die gelukkige momenten niet vergeet.
  3. Zeg het als je van iemand houdt.
  4. Doe je best om ruzies uit te praten.
  5. Maak af en toe een pas op de plaats om te checken of je nog tevreden bent.

Zo zul je, ook zonder grote levensgebeurtenissen, van 2015 een mooi en betekenisvol jaar maken.

Hoe maak jij 2015 betekenisvol?

Wat voor goede voornemens heb jij? Of hoe maak jij je leven betekenisvol?Laat het me weten door me te mailen of hieronder een reactie achter te laten. Ik ben benieuwd naar je verhaal!

Smaakt dit naar meer?

Vond je deze tips goed? Wil je wel deze kant op met je toespraak maar weet je niet zeker of dat in je eentje lukt? Geen probleem: ik ben er om te helpen. Op basis van jaren ervaring bied ik verschillende pakketten speechhulp, voor ieder wat wils: opstarthulp met een telefonische brainstormsessie, het reviewen van een tekst die je al schreef, het hele schrijfproces begeleiden of live oefenen: alles kan. 

Contact

Sophie Looijestijn
Moment van Betekenis
 
sophie-profielfoto-rond
071 833 0008
welkom@momentvanbetekenis.nl