3 tips voor het schrijven van een condoleance kaart

Wat schrijf je als iemand is overleden?

Ik ben deze week veel bezig met de dood.Er is een jongetje overleden, de kleinzoon van vrienden van mijn ouders. Het raakt me zelfs al ken ik Teuntje niet, omdat wij zelf onze kleine Mattis hebben.

Verder help ik deze week twee zussen afscheid nemen van hun bejaarde moeder. Donderdag zal ik voor het eerst een uitvaartceremonie leiden. Ik ben dankbaar, want er gebeuren weer prachtige dingen. Zo gaat dat altijd bij het voorbereiden van een ceremonie. Het is elke keer zo mooi.

Al met al heb ik besloten af te wijken van mijn voorgenomen thema. (Sorry Maartje, je houdt hem tegoed.) Ik ga in op de vraag van een andere lezer. Mijn moeder vroeg: hoe schrijf je nou een goede condoleance kaart?

Weet jij ook nooit wat je moet schrijven als iemand is overleden? Hieronder staan drie tips die je hopelijk zullen helpen.


3 Tips voor het schrijven van een condoleance kaart

Er is iemand overleden. Dichtbij of ver weg, je hoort ervan. Je overweegt een kaart te schrijven. Maar je weet niet wat je moet schrijven.

Je hebt geen woorden omdat je het zo naar vindt. Of je bent bang hetzelfde te schrijven als alle anderen. Wat heeft jouw kaart dan nog voor zin? Dan schrijf je maar niets.

Achteraf heb je dan misschien spijt dat je niks van je hebt laten horen. Zo bedoelde je het nou ook weer niet. Had ik het toch maar gedaan, denk je dan.

Drie tips om je op gang te helpen.

1) Laat sowieso iets van je horen

Mijn lieve vriendin Bente vertelde dat toen haar moeder overleed, het pijn deed dat sommige mensen niets van zich lieten horen. Achteraf bleek dat het uit onmacht was.

Dat is ook wel te begrijpen. Het is ook super moeilijk. Je bent misschien bang dat je het niet goed doet. Maar het gaat er alleen om dat je laat blijken dat jij er ook mee bezig bent. Het maakt niet uit hoe.

Van Bente leerde ik dus: Het dondert niet wát je schrijft, als je maar íets schrijft.

2) Zeg dat je niet weet wat je moet zeggen

En als je dan niet weet wat je moet schrijven, schrijf dát dan. Juist je onmacht of woede of onbegrip benoemen, is vaak al raak. Dat voelt de nabestaande waarschijnlijk precies zo.

Je hoeft echt geen mooie zinnen te schrijven of dichterlijke wijsheden. ‘Ik weet niet wat ik moet zeggen. Ik vind het zo akelig voor jullie.’ Of alleen: ‘Ik denk aan jullie’. Dat is al goed genoeg.

Uitspreken dat je niet weet wat je moet doen of zeggen, is ook al goed.

3) Wees jezelf

Voelt ‘Gecondoleerd’ zo afgezaagd? Wil je dat echt niet schrijven? Je weet nu dat je sowieso íets moet schrijven. Schrijf dan maar gewoon wat je voelt.

Aan de grootouders van Teun schreef ik dat ik verdrietig was omdat de dood van zo’n jong kind zo dichtbij komt. Misschien zitten ze er helemaal niet op te wachten dat ik het op mezelf betrek. Maar ik leef met ze mee en bedoel het goed.

Als je oprecht bent, is het altijd goed.

Dus:

Is er iemand overleden en aarzel je om een kaartje te sturen?

  • Niet aarzelen, gewoon doen. Het is altijd fijn om te weten dat iemand aan je denkt.
  • Het maakt niet uit wat je schrijft. Zeg anders gewoon dat je niet weet wat je moet zeggen.
  • Als je oprecht bent, is het altijd goed. Wees gewoon jezelf en schrijf wat er in je opkomt.

Heb je hier wat aan?

Heb je het toegepast, ga je het toepassen, of heb je nog vragen? Wil je ervaringen of eigen tips delen? Laat een reactie achter, mail of bel me. Ik hoor graag van je.

Contact

Sophie Looijestijn
Moment van Betekenis
 
sophie-profielfoto-rond
071 833 0008
welkom@momentvanbetekenis.nl