4 tips voor foto's tijdens een uitvaart

Je dierbare is overleden en jullie zijn de afscheidsceremonie aan het voorbereiden. Misschien willen jullie wel foto’s laten zien, maar welke kies je, en wanneer toon je ze? 

In de week voor de uitvaart moet je over zoveel dingen beslissen dat het waarschijnlijk het makkelijkste is om alle leuke foto’s in een diavoorstelling te plaatsen en die tijdens de ceremonie doorlopend te tonen.

Als je overweegt dat te doen, wees je dan van het volgende bewust…

Beweging = gevaar

Ken je dat? Je staat in een kroeg en de televisie staat aan op een voetbalwedstrijd. Zelfs al ben je geen voetbalfan, je blik wordt constant naar het scherm toe getrokken!

Bewegende beelden trekken per definitie onze aandacht.

Dat is evolutionair zo geprogrammeerd: iets dat beweegt, is mogelijk gevaarlijk. Een natuurlijk reflex dus om even te controleren wat er aan de hand is. Maar daardoor kun je bijna geen zinnig gesprek voeren als in de kroeg de televisie aanstaat.

Hetzelfde geldt tijdens een uitvaartceremonie: bewegende beelden trekken de aandacht. En omdat ons brein maar één ding tegelijk goed kan, trekken bewegende beelden de aandacht van andere zaken weg. Een fotodiavoorstelling is dus erg overheersend. 

Dat hoeft niet erg te zijn, als je iets laat zien dat toegevoegde waarde heeft. Maar het kan teveel worden en vervelend. Dan gaat het ten koste van andere dingen waar jullie zoveel aandacht aan hebben besteed: de bloemen, de foto op de kist, de gekozen muziek, de sprekers.

En, niet onbelangrijk: als er continu bewegende beelden aangeboden worden, kom je ook niet toe aan je gevoel.

Dus: wil je foto’s laten zien tijdens de uitvaart? Neem dan de volgende tips mee.

Stapel foto's. Afbeelding van nl.dreamstime.com

Tip 1: Wees kritisch in je keuze

Het doel van foto’s tonen tijdens een uitvaart is het beeld van de overledene dat met woorden geschetst wordt, te verrijken of te illustreren. 

Je hebt maar één of twee foto’s nodig om een punt te maken. Denk dus bij elke foto na wat deze foto over de overledene vertelt en of dat niet al verteld is. Wees kritisch en beperk het aantal foto’s.

Tip 2: Zet de diavoorstelling tijdens de ceremonie niet op ‘herhaal’

De toegevoegde waarde van je kritisch gekozen foto’s vervalt als je de fotovoorstelling tijdens de ceremonie op repeat zet. Dan gaat de herhaling van de foto’s, wederom, ten koste van andere belangrijke dingen.

Het kan wel mooi zijn om de reeks foto’s bij de receptie nogmaals te tonen, ergens op de achtergrond. Dan is het niet erg als de diavoorstelling op repeat staat. Sterker nog, dan geef je iedereen de kans om de foto’s op een zelf gekozen moment nog eens rustig te bekijken. Dat is fijn.

Tip 3: Speel de foto’s niet te snel af

In principe is het leuk en interessant om naar foto’s te kijken. Een levensoverzicht in beelden van de overledene kan heel waardevol en ontroerend zijn.

Geef je gasten daarom de tijd! Om goed te kijken, hun gedachten over de foto heen te laten gaan, en om de emoties te voelen die elke foto bij hen oproept. Geef elk beeld 10 tot 15 seconden.

Tip 4: Kies zorgvuldig wanneer je de diavoorstelling afspeelt

Tijdens een uitvaartceremonie valt er van alles te zien, te horen, te denken en te voelen. Al die dingen zijn de aandacht van de mensen waard. Maar, zoals ik al schreef, het brein kan maar één ding tegelijk.

Laat dus geen bewegende beelden zien tijdens een speech, tenzij het precies synchrone illustraties zijn bij wat er gezegd wordt.

Vaak wordt op een uitvaart ook een Lied van Betekenis gedraaid: een lied waarvan de tekst belangrijk is. Als tijdens dat lied bewegende beelden getoond worden, zal de aandacht daarheen gaan in plaats van naar de tekst.

Toon dus ook geen fotodiavoorstelling als jij of de overledene aandacht wil voor de tekst van een bepaald lied. Één, vaste, foto kan dan wel. En als het meer om de sfeer van het lied gaat, kunnen bewegende beelden weer wel.

Dus

Wil je foto’s laten zien tijdens de uitvaart van je dierbare en wil je wat hulp bij de voorbereiding? Neem dan de volgende tips ter overweging mee:

  • Beperk het aantal foto’s. Elke foto moet iets toevoegen.
  • Herhaal de fotoreeks niet tijdens de ceremonie. (Tijdens de receptie kan wel.)
  • Geef mensen de tijd om te kijken, te denken en te voelen. Geef elke foto 10-15 seconden.
  • Realiseer je dat bewegende beelden de aandacht wegtrekken van andere dingen. Toon dus geen fotoreeks tijdens een speech of tijdens een lied waarvan de tekst belangrijk is.

Zo zorg je dat je gasten niet overprikkeld raken en dat andere belangrijke aspecten van de ceremonie de aandacht krijgen die ze verdienen.

Reageren?

Vond je deze tips nuttig, ben je het er (niet) meer eens of heb je een aanvulling? Schrijf hieronder wat je vindt. Je medelezers en ik zijn benieuwd naar je reactie.

Groet! Sophie

Contact

Sophie Looijestijn
Moment van Betekenis
 
sophie-profielfoto-rond
071 833 0008
welkom@momentvanbetekenis.nl