Ik heb bewogen tijden achter de rug. Een heuze identiteitscrisis. Ik neem je mee in mijn zoektocht van afgelopen anderhalf jaar.
Ik heb bewogen tijden achter de rug. Een heuze identiteitscrisis kun je wel stellen. Als ondernemer dan. Want ik blijf maar zoeken naar balans tussen doen waar ik goed in ben, bijdragen aan een wereld met meer verbinding, voldoende inkomsten genereren, en in balans blijven met mijn energie. Ik vind het soms behoorlijk pittig.
Hieronder neem ik je mee in mijn zoektocht van afgelopen anderhalf jaar. Dat brengt mij tot slot bij een verzoek aan jou, als je mij kent tenminste. Het verzoek schrijf ik nu juli 2025 maar geldt altijd. Je kunt me altijd helpen met jouw ervaringsverhaal.
Goed. Pittige tijd achter de rug dus. Een heuze identiteitscrisis. Ik vind zelfstandig ondernemen soms behoorlijk pittig en blijf zoeken naar balans. Moment van Betekenis en ikzelf zijn daarom sinds ons begin in 2011 constant in beweging, ook qua doelgroep en propositie.
In 2021 verlegde ik mijn focus. Na tien jaar ceremonies, rituelen en speechhulp (Moment van Betekenis 1.0) zou ik de zakelijke markt veroveren met mijn ‘momenten van verbinding’ (Moment van Betekenis 2.0). Makkie zou je zeggen: wie wil er nou niet méér menselijkheid op de werkvloer?
Maar het bleek veel moeilijker dan ik dacht. De meeste waarde voeg ik toe wanneer er spanningen zijn en de zaken ingewikkeld zijn. Als gespreksleider kan ik echt het verschil maken. Ik kan zorgen voor een doorbraak en collega’s op alle niveaus van een organisatie weer met elkaar in verbinding brengen, op een heel puur, kwetsbaar en menselijk niveau.
Maar geen directeur die te koop loopt natuurlijk, met de spanningen in het team. En voordat mijn doelgroep bereid is de portemonnee te trekken voor een externe adviseur moet de ellende behoorlijk opgelopen zijn. Terwijl het juist zoveel beter werkt, en zo veel menselijk leed bespaart (!!), als je al éérder aandacht besteedt aan de menselijke aspecten van de samenwerking.
Zo kreeg ik een nieuwe missie: ik werd advocaat van meer aandacht voor de mens binnen organisaties. Gelukkig ben ik daar niet alleen in. De Menselijke Revolutie bijvoorbeeld is een maatschappelijke beweging die in mijn ogen echt de toekomst heeft en gelukkig ook heel populair is. Steeds meer organisaties worden lid van deze stichting; organisaties die inzien dat “mensgericht beleid beter is voor alle medewerkers én de organisatie zelf. Het leidt tot 81% minder verzuim en 43% minder verloop.” (Zie de website www.menselijkerevolutie.nl.)
In deze context startte ik twee jaar geleden ook mijn podcast ‘De Onweerstaanbare Werkgever’. Die is te beluisteren op alle grote podcastapps en op YouTube.
Goed, missiegenoten gevonden dus, voor meer mensgerichtheid binnen organisaties. Fijn!
Alleen, in dat veld kwam ik terecht in een vijver die barst van de trainers, teamcoaches en organisatieadviseurs. Allemaal met een vergelijkbare propositie. Dat bracht me bij de vraag: Soof, wat onderscheidt joú dan, in die vijver?
En zo kwam ik toch weer terug bij ceremonies, rituelen en mijn theologische achtergrond. Dat is namelijk wat mij onderscheidt.
In de gesprekken die ik voer en begeleid, in de inspiratiesessies, workshops en verbindingssessies die ik vormgeef, bespeel ik echt een andere snaar dan veel van mijn veldgenoten. De existentiële snaar zou je kunnen zeggen: Waarom doe je wat je doet? Hoe wil jij leven, wat is daarin echt belangrijk voor jou? Ik leg de link tussen je dagelijkse handelen en de zin van je leven, om even een grote term te gebruiken. En ik schroom daarbij niet moeilijke en soms pijnlijke vragen te stellen.
Dat onderscheidt mij ook, heb ik geleerd: mijn 'confort' zou je kunnen zeggen, met rouw, pijn en verdriet. Dat ik daar niet van weg kijk, niet bang voor ben, geschoold ben in hoe daarmee om te gaan, en mensen daarin kan begeleiden. Er zijn weinig organisatieadviseurs die ook uitvaartceremonies maken😊 en meer dan honderd mensen hebben geholpen de juiste woorden te vinden op emotioneel intense momenten. En emotioneel intense momenten zijn er ook op het werk. Want ook op het werk zijn we mens.
Bovendien heb ik ontdekt dat ik de ceremonies en rituelen mis; dat ik er onveranderd ontzettend goed in ben; dat rituelen enorme waarde kunnen toevoegen, óók in de zakelijke markt; dat ik niet wil en ook niet hoef te kiezen in mijn doelgroep.
Én ik heb omarmd dat ik nou eenmaal een heel veelzijdig mens en dienstverlener ben. Ook al is dat minder goed vermarktbaar, dat is dan maar zo. Ik wil mijzelf en mijn bedrijf niet langer proberen in een mal te persen, dat werkt gewoon niet.
Mijn veelzijdigheid is mijn kracht, heb ik ontdekt. En zo ben ik, anno 2025, aangekomen bij Moment van Betekenis 3.0, waarin ik zowél de zakelijke áls de particuliere markt bedien met momenten van verdieping en verbinding. Hoppa! Klinkt logisch als je het zo leest toch? Nou, deze ontwikkeling heeft dus een paar jaar geduurd. Ik ben blij dat ik er inmiddels over kan schrijven, want zoals ik al zei: het was een pittige tijd, die zoektocht.
Weer een nieuwe versie van mijn onderneming heeft ook gevolgen. Nieuwe propositie, nieuwe doelgroep, nieuwe visitekaartjes, nieuwe website, daar gaan we weer. Ik hád net een nieuwe website, gericht op de zakelijke markt. Maar nu heb ik dus wéér een nieuwe. Dat is deze, waar je nu op zit. En vanwege die veelzijdigheid die volgens zoveel marketeers 'moeilijk te vermarkten' is ("Je kunt beter één ding kiezen Sophie, dat is duidelijker voor de mensen.") heb ik besloten niet zélf te vertellen wat ik doe en kan en welke waarde ik toevoeg, maar anderen dat te laten vertellen. Ik wil mijn website vooral vullen met verhalen van ervaringsdeskundigen.
That’s where you come in 😊 Tenminste, als wij elkaar kennen. Wil jij voor mij opschrijven wat ik voor jou gedaan en betekend heb (als klant)? Of hoe je mij kent en ervaart en welke waarde jij mij ziet toevoegen (als relatie)? Vertel wat jou opvalt aan mijn manier van werken en wat ons contact jou brengt of gebracht heeft, misschien wel jaren geleden?
Je kunt het opschrijven of inspreken; een video maken of een tekening, de vorm maakt niet uit. Het mag kort of lang, het maakt niet uit! Als het maar een oprecht ervaringsverhaal is. En als ik het mag gebruiken.
Je kunt het ook super bondig houden door deze zin af te maken en die naar mij te mailen: “Sophie is echt iemand die…”.
Vertel me ook, als je iets me stuurt, of ik je naam erbij mag zetten. En als je dát goed vindt, vind je het misschien ook goed om er een foto (van jezelf of ons project) bij te leveren. Hoe levendiger de ervaringsverhalen, hoe overtuigender voor de zich orienterende lezer.
Zo help je mij en mijn missie vooruit. Ik zou je ontzettend dankbaar zijn!
Dank voor je aandacht en voor het overwegen iets te schrijven.
Groet van Sophie